Bulut: Hamas saldırılarının öncesi göz ardı edilmemeli…

Gazeteci Faik Bulut, Hamas saldırılarının zaten Kudüs’ten ve Gazze’den Filistinlileri sürme planı yapan İsrail Başbakanı Netahyahu için “Allahın lütfu” yerine geçtiğini belirterek, “Bir halkın toprağı işgal edilmiş, kendisi sürgün edilmiş ve yaşam hakkı elinden alınmışsa biz onların ideolojilerine bakmaksızın onların direnişini savunuruz” dedi.

Ortadoğu uzmanı gazeteci Faik Bulut, Londra’da Gorki House’da yaptığı söyleşide Filistin’deki örgütleri anlatarak Filistin Başkanı Mahmut Abbas’ın yüzde 10’luk bir tabanıyla ABD ve İsrail’in kuklası olduğunu öne sürdü.

Abbas’ın kontrolu dışında bir Filistin direnişinin İsrail’i zor durumda bıraktığını belirten Bulut, “Netanyahu vaadedilmiş toprakları elde etmek için uzun süredir ABD ile birlikte Kudüs de dahil Filistinlileri Mısır’ın toprağı Sina çölüne sürmeyi planlıyordu. Hamas saldırılarının öncesi göz ardı edilmemeli. Hamas saldırısı olmasaydı da İsrail bu planını gerçekleştirme yolundaydı. Hamas saldırısı ise bu planı hayata geçirmek için bir ‘Allahın lütfu’ misali fırsat verdi” dedi.

Gazeteci Faik Bulut

Bulut; Hamas’ın varolma mücadelesinde Filistin sorununu ve Arap normalleşmesine karşı itirazlarını gündeme getirmeyi amaçladığını ve bunu başardığını da anlatarak, “Hamas 2 yıldır büyük bir gizlilikle bu saldırıyı planlıyordu. İlk olarak füze ve drone üretim ve kullanımını geliştirdi, ikinci olarak da diğer direnişçi Filistinlilerle görüş ayrılığı olsa da ‘cephede birlik’ anlaşması yapmayı başardı” diye konuştu.

Hamas saldırısının İsrail istihbaratınca öğrenilmesine karşın Netanyahu hükümetinin değerlendirme hatasını yaptığını vurgulayan Bulut, İsrail ve ABD açısından Filistinlileri kendi kadim topraklarından sürmenin yalnız sionist ideolojiyle sınırlı olmadığını; Çin ve Rusya’nın bölgedeki hesaplarını engellemek, ayrıca bölgedki enerji kaynakları ile öngörülen uluslararası enerji koridorunun da önemli bir etken olduğunu savundu.

Bulut, Filistin’in Arap ülkeleri ve Türkiye tarafından yalnız bırakıldığını vurgularak Türkiye’nin destek açıklamalarına karşın İsrail ile artan ticari iliştkilerinin sürmesini de örnek olarak gösterdi.

Hamas açısından saldırının “Evdeki hesabın çarşıya uyup uymadığı” konusunun başka bir tartışma olduğunu belirten usta gazeteci, “İsrail’in katliamları yalnız Arap halkında değil dünya kamuoyunda büyük bir yara açtı. Bu geleceği şekillendirmede önemli olabilir” yorumunu yaptı.

“Kürt halkının direnişini destekleyen ve karşı çıkan devletler Filistin direnişinde tersini yapıyor. Kürtler neden İsrail’e karşı Filistini desteklesin ki?” sorusunu da Bulut şöyle yanıtladı:

“Nerede işgal var, orada direnme hakkı vardır. Hamas irticacı ise Netahyahu nedir? Bir halkın toprağı işgal edilmiş, kendisi sürgün edilmiş ve yaşam hakkı elinden alınmışsa biz onların ideolojilerine bakmaksızın onların direnişini savunuruz. Her şeyden önce İsrail’in orantısız güç kullanması insanlık adına karşı çıkılmalıdır! İki mazlum halk birbirlerini desteklemelidir. Arap milliyetçilerinin tavrı iki mazlum halkın dostluğuna gölge düşürmemelidir” diye devam etti.

2734580cookie-checkBulut: Hamas saldırılarının öncesi göz ardı edilmemeli…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.