Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma görüşmelerinden hangi sonuçlar çıktı?

İki ülke dışişleri bakanları, Hakan Fidan ve Antony Blinken başkanlığında 7-8 Mart günlerinde gerçekleştirilen Stratejik Mekanizma toplantıları, Ankara-Washington ilişkilerinde üç temel alanda ilerleme sağlanmasına neden oldu.

Türkiye ve ABD, bir süredir gerçekleştirilemeyen ‘terörle mücadele’ istişarelerine yeniden başladılar ve savunma sanayii alanında yaşanan sorunların çözümü için diyalog başlatma kararı aldılar.

İki ülke, ticaret, nükleer de dahil olmak üzere enerji ve iklim gibi alanlarda somut adım atarak son dönemde gelişen pozitif ajandayı genişleterek uygulama amacındalar.

Türk-Amerikan ilişkilerinin ele alındığı Stratejik Mekanizma toplantılarında alınan kararlar 9 Mart’ta yapılan ortak açıklamayla duyuruldu.

İki bakanın son dönemde oluşturulan pozitif gündeme bağlılıklarını yineledikleri ve “Türkiye-ABD ilişkilerinin bölgesel öncelikler, terörle mücadele, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği ile insanlar arası bağlar dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda güçlendirilmesini ele aldıkları” ifade edildi.

Dışişleri Bakanı Fidan da görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Geldiğimiz aşamada yenilenmiş bir psikolojiyle daha pozitif bir gündemle yeni bir sayfa açarak yolumuza devam etme imkanı var” değerlendirmesini yaptı.

Fidan, iki ülke arasında sorunlara işaret ederken, “Şu anda yaşadığımız sorunları da bir taraftan yönetirken diğer taraftan iki ülkenin üretebileceği ortak potansiyeli ve keşfedebileceği fırsatları da hayata geçirmek önem taşımakta” diye konuştu.

Stratejik Mekanizma toplantıları ardından yapılan ortak yazılı açıklama, Fidan’ın dile getirdiği sorunların nasıl yöneticiliğine ilişkin işaretleri içerdi.

‘Terörle Mücadele İstişareleri’ yeniden başladı
Türk-Amerikan ilişkilerinde son 10 yılın en önemli sorun alanlarından biri “terörle mücadele” konusunda yaşanıyor.

Bu alanda diyaloğun artırılması için atılan adım, açıklamada, “Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma kapsamında, ulusal güvenliklerine tehdit teşkil eden terörizme karşı işbirliğini artırmak, organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karışan şebekeleri ele almak amacıyla Türkiye-ABD Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatmıştır” ifadeleriyle duyuruldu.

Türkiye, ABD’nin kuzey Suriye’de IŞİD ile mücadele ederken çoğunluğunu Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortaklık yapmasına uzun süredir karşı çıkıyor.

YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımlayan Türkiye, ABD’nin bu grupla ilişkisini kesmesini istiyor. ABD ise taktiksel ve geçici bir ortaklık içinde olduğu YPG’nin IŞİD’le mücadelede iyi bir performans gösterdiğini belirtiyor ve mevcut politikadan vazgeçmeyeceğini kaydediyor.

Fidan, basın toplantısında, bu konuyla ilgili konuşurken, “(ABD’nin) geçici olarak başlattığı bu sürecin artık bir kalıcılığa dönüşmesinin iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledik” dedi.

Bunun bir an önce son bulması ve bir çözüm getirilmesi gerektiğini belirten Fidan,”Aksi takdirde iki ülke daha büyük bir karşı karşıya geliş riskini taşıyor terör örgütü üzerinden. Bu, iki ülkenin de menfaatine olan bir konu değil” ifadelerini kullandı.

Ortak açıklamada, Türkiye ve ABD’nin IŞİD ve El Kaide’ye karşı birlikte mücadele etme kararlılığında olduğu belirtildi.

“Türkiye ve ABD, DEAŞ’ın Suriye ve Irak’ta kalıcı olarak yenilgiye uğratılması yönündeki ortak kararlılıklarını yinelemiş ve Afrika ve Orta Asya’da bulunan DEAŞ ve El Kaide bağlantılı örgütlerin oluşturdukları tehdide karşı işbirliğini ele almışlardır” ifadeleri açıklamada yer aldı.

IŞİD’in Suriye’deki varlığına ilişkin mücadele ile ilgili olarak ise “Türkiye ve ABD, DEAŞ bağlantılı tutukluların ve Suriye’nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilmiş kişilerin, rehabilite edilebilecekleri ve kendi toplumlarına yeniden entegre edilebilecekleri, gerektiği şekilde adalete teslim edilebilecekleri menşe ülkelerine geri gönderilmelerinin önemini yinelemiştir” denildi.

ABD’li hükümet yetkililerine göre kuzey Suriye’de çeşitli ülkelerden yaklaşık 5.000 tutuklu IŞİD üyesi var ve bu kişilerin durumu hem ABD hem de Türkiye için kaygı yaratıyor.

_______________

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/c1vl461nwwko

2762700cookie-checkTürkiye-ABD Stratejik Mekanizma görüşmelerinden hangi sonuçlar çıktı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.