“Türkiye kırmızı listeden çıksa da katı kurallar sürüyor”

Edwin Holidays kurucu ortaklarından Uğur Bulut, İngiltere’nin Türkiye’yi seyahat kısıtlaması getiren kırmızı listeden çıkarılmasını”2022’yi kaybetmemek adına bu kararın verilmiş olması biz turizmcileri umutlandırdı. Fakat şu an için pek fazla değişen bir serbestlik yok, katı kurallar hala devam etmekte” diye yorumladı.

Bulut ile İngiltere de son yapılan seyahat trafik sistemi üzerine bir söyleşi yaptık…

– İngiltere’deki salgına karşı seyahat kısıtlamalarındaki son güncellemeyi anlatır mısınız?

– Öncelikle İngiltere hükümeti tarafından açıklanan seyahat kararın herkese hayırlı olmasını dilerim. Uzun bir bekleyişten sonra Türkiye tekrar turizm tatil paketlerindeki yerini alabilecek.

İngiltere de son seyahat trafik ışık sistemi 22 Eylül itibari ile değişiyor, açıklamaya göre: İngiltere 22 Eylül gece yarısı itibari ile geçerli olmak üzere Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardı. Aşılı olsun veya olmasın, Türkiye’den İngiltere’ye seyahat edenler, yanlarında negatif PCR testi bulundurmak zorunda.

Bununla birlikte, İngiltere’de 4 Ekim’de seyahat kuralları tekrar değişecek. Sarı kategori ülkeler ortadan kalkacak. Yeşil ve kırmızı kategoriler kalıyor. 4 Ekim’den itibaren, her iki doz aşıyı da olanlar, kırmızı listede yer almayan ülkelerden İngiltere’ye gelişlerinde PCR testi vermek zorunda kalmayacak.

Ekim sonu itibari ile kırmızı listede olmayan seçilmiş ülkelerden gelenler, varışın ikinci gününde yaptırmak zorunda olduklarını PCR testi yerine, hızlı testlerden yaptıracak.

Kırmızı listenin dışındaki ülkelerden İngiltere’ye gelen aşısız yolcular ise, seyahatten önce, varışın 2’nci ve 8’inci günlerinde PCR testi yaptırması halen mecburiyet.

– Bu güncellemelerin ardından Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu, iki ülke arasındaki seyahatlerin tabi olacağı yeni kurallar ve kaideleri açıkladı. Bundan da söz eder misiniz?

– Başkonsolosluktan yapılan açıklamaya* göre, Türkiye’den İngiltere’ye seyahat eden tüm yolcular PCR testi yaptırmak zorunda. Biz İngiletre’deki seyahat acenteler olarak Türkiye Dışişleri’ne başvuruda bulunarak bu İngiltere’ye gelişte istenmeyen PCR testinin Türkiye’ye gidişte de istenmemesi çağrısında bulunduk. Umarım kısa zamanda kaldırılır.

– Türkiye’nin “kırmızı liste”den turizm sezonu sonu Eylül’de çıkması sektörü nasıl etkiledi?

– Kırmızı listede olmamız bu yıl sezon sonu ve gelecek yılın rezervasyonlarını etkiliyordu. 2022’yi kaybetmemek adına bu kararın verilmiş olması biz turizmcileri umutlandırdı. Fakat şu an için pek fazla değişen bir serbestlik yok, katı kurallar hala devam etmekte.

– Nedir bu katı kurallar?

– Önümüzde duran birçok sorunlarımız var, bu sorunlar dört başlıkta anlatırsam; ilk olarak Türkiye İngiltere’den gelenlerden PCR testi istiyor. Türkiye makamlarınca bu karar gözden geçirilmeli. İkinci İngiltere maalesef Türkiye uygulanan aşıları hala tanımıyor. Acilen hükümetler arası görüşmeler ile bu kaosa son verilmesi gerekmekte.Her yıl gerçekleşen ve dünyanın en büyük turizm fuarı olan WTM fuarına maalesef Türkiye’den birçok turizmci meslektaşımız katılamayacak.

Üçüncü olarak iklim krizinin önüne geçmek ve durdurmak adına imzalanan Paris Anlaşmasını imzalamayan altı ülke kaldı. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet; Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Türkiye, aynı zamanda Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi konumunda. Bu anlaşmanın biran önce imzalanması gerekiyor. İngiltere Hükümetinin hazırlamış olduğu yeşil enerji programı Paris İklim Anlaşması ile eş değer gitmekte. Doğa dostu ve yenilebilir enerji konusunda kendini iyi ifade eden ülkeler artık bir adım daha önde. Tüketiciler ve ticaret her alanda artık bu ülkelere yönlendirilecek.

Dördüncü konu da; İngiltere hükümeti salgın destek kararları sonucu maaş yardımlarını Eylül ayı sonuna kadar uzatmıştı. Seyahat acenteleri başta olmak üzere ATOL ve ABTA İngiltere hükümetine çok ciddi baskılar yapıyordu. Hatta bazı şirketler İngiltere Hükümetine seyahat trafik ışıkları sebebi ile dava bile açtılar. Hükümet turizm sektöründe işten çıkarmaların önüne geçmek ve sektörde oluşacak bir krizin önüne geçmek adına bu kararı açıklamak zorunda kaldı. Aksi durumda sektör ciddi işten çıkarmalara gebe kalmıştı. Bu karar ile birlikte konaklama ve seyahat sektörünü bir nebze susturulmak istendi.

– Bu bilgilerin ışığında uçak biletleri ve seyahat pahalanacak mı?

– Buradan tüketicilere ciddi bir uyarıda bulunmak istiyorum. 2022 uçak rezervasyonlarınızı ve otel paketlerinizi biran önce almanızı tavsiye ediyorum. Önümüzde ciddi bir enflasyon krizi ile karşı karşıya kalacağız. Bu hiperenflasyondan tüketici olarak etkilenmemek adınabiran önce Edwin Holidays tatil paketlerinden ve uçak biletlerinden faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Edwin Holidays olarak çok uygun fiyatlara Dubai, İtalya, ABD ve Türkiye Büyük Anadolu tur paketlerimiz mevcut. Bu paketlerimiz her bütçeye uygun, büyük keyif alacağınız yöresel yemekler ve tarih ile iç içe keyifli gezi programları sunuyoruz.

_____________________

*Türkiye Londra Konsolosluğun açıklaması şöyle:

  •  Ülkemizden (Türkiye’den) İngiltere’ye seyahat Birleşik Krallık (BK) vatandaşı olmayanlar ve BK’de oturum izni olmayanlar için de mümkün hale gelecektir.
  •  Ülkemizden gelen yolcular için zorunlu otel karantinası uygulaması kaldırılacaktır.
  •  Ülkemizden İngiltere’ye seyahatlerde seyahatten önceki son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucu ibraz etmek gerekecektir.
  •  Her iki doz aşısını Birleşik Krallık, ABD, AB ve EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takiben takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır.
  •  Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar (ülkemizde yapılan aşılar da halen bu gruptadır) ile henüz aşılarının her iki donuzunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8’inci gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir.

 Bu güncellemelerin yanı sıra son yapılan bir güncelleme ise UK’de oturumu bulunan 18 yaşından küçükler aşılı olsun ya da olmasın karantinadan muaf olacaktır.

 

 

 

2551830cookie-check“Türkiye kırmızı listeden çıksa da katı kurallar sürüyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.