Uluslararası kuruluşlardan Tolga Şardan’ın tutuklanmasına tepki: Gazetecilere yönelik sistematik tacize son verin

Uluslararası basın örgütleri Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması ile ilgili ortak açıklama yaptı, “Gazetecilere yönelik sistematik tacize son verin” dedi.

Aralarında Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Freedom House, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) gibi uluslararası kuruluşların da bulunduğu 18 medya özgürlüğü, ifade hürriyeti, insan hakları ve gazetecilik örgütü; Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması ile ilgili ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: T24

“Yetkilileri Tolga Şardan’ı derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz” denilen açıklamada “2 Kasım Uluslararası Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü vesilesiyle aşağıda imzası bulunan gruplar, Türkiye’de yargının, kamuoyunu bilgilendirdikleri için gazetecileri cezalandırmak yerine, ülkede basın özgürlüğünü ihlal edenlerden hesap sormasını talep etmektedir” denildi.

Şardan’ın haberinin, Türkiye’nin adalet sistemindeki yolsuzluk iddialarını içeren ve kamuoyunun meşru kaygıları çerçevesine giren bir dizi araştırma raporunun sonuncusu olduğuna vurgu yapılan açıklamada haberlerin tamamına mahkeme kararıyla erişimin engellendiği hatırlatıldı.

“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”
Açıklamada Şardan hakkında “Kamuoyunu yanıltıcı bilgi yaymak” suçundan soruşturma yürütüldüğüne dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Bu madde, ekim 2022’de yürürlüğe giren ve ‘dezenformasyon yasası’ olarak adlandırılan yasa kapsamında düzenleniyor. Suçlu bulunanlar üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Dezenformasyon yasası, kabul edildiği günden bu yana en az 12 kez gazetecileri yaptıkları haberler nedeniyle hedef almak için kullanıldı. Yetkililer, ülkedeki ifade hürriyeti ve medya özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere, Şardan’a ve diğer gazetecilere yönelik sistematik hukuki tacize son vermelidir. Türkiye’de keyfi olarak gözaltına alınan tüm gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz. Gazetecilik suç değildir ve bir gazetecinin meşru habercilik ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle parmaklıklar ardında geçirdiği her dakika ifade ve basın özgürlüğünün ihlalidir. Buna bir son verilmelidir.”

2729600cookie-checkUluslararası kuruluşlardan Tolga Şardan’ın tutuklanmasına tepki: Gazetecilere yönelik sistematik tacize son verin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.