Unakıtan: Türkiye normalleşme sürecinde

Enflasyonun düşmesinin en önemli hedeflerden biri olduğunu vurgulayan Unakıtan, “Sayı azaldıkça mücadele daha da zor oluyor ama bu süreç Türkiye’nin normalleşme sürecidir” diye konuştu.


Maliye Bakanı Unakıtan, “İktisadi Yönetimde Güncel Konular” konferansında yaptığı konuşmada yüksek enflasyonun olduğu bir ülkede iyi bir ekonomiden bahsetmenin mümkün olmadığına işaret etti. Unakıtan, yüksek enflasyonu ateşli bir hastalığa benzeterek, “Eğer ateş çok yükselmişse o insanda muhakkak bir hastalık var. Zaten sıhhati bitmiş vaziyettedir. Yatağa düşmüş durumdadır. Normale getirmek lazım” dedi.


“MERKEZ’İN BAĞIMSIZLIĞI SİYASİLERİN HOŞUNA GİTMİYOR”


Enflasyonun son birkaç aydır yükselme eğiliminde olduğunu vurgulayan Unakıtan, Merkez Bankası beklentilerinde olduğu gibi bu yılın nisan-mayıs?haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekten itibaren enflasyonun düşmesinin beklendiğini belirtti. Unakıtan, “Ama enflasyon düştükçe, sayı azaldıkça mücadele de zorlaşıyor. Bu süreç Türkiye’nin normalleşme süreci. Zor diyoruz ama Türkiye normalleşiyor. Enflasyon tek haneye düştü. Daha düşecek. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman halen enflasyon yüksek” dedi. Merkez Bankası politikalarına disiplinli mali politikalarla destek olunacağına dikkat çeken Unakıtan, ayrıca, Merkez Bankası’nın bağımsız olmasının siyasilerin hoşuna gitmediğini ama doğru olanın bu olduğunu ifade etti.


“KAMUNUN BORÇLANMA İHTİYACI AZALDI”


Türkiye’nin borç yapısının değiştiğinin altını çizen Unatıkan, 2001’de yüzde 90.5 olan kamu net borç stokunun GSMH’ye oranının 2006’da yüzde 44.8’e düştüğüne işaret etti. Döviz cinsinden borçlanmanın yüzde 45 seviyesinden yüzde 8.5’e düşmesinin bütçenin iyi idare edilmesiyle sağlandığını ileri süren Unakıtan, kamu kesiminin borçlanma ihtiyacının da azaldığını kaydetti. Borçların fiilen nominal olarak azaldığını dile getiren Unakıtan, böylece ülke riskinin de düştüğünü ifade etti. ANKA

1040750cookie-checkUnakıtan: Türkiye normalleşme sürecinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.