Ve Bank Asya TMSF’ye devredildi

BDDK, 4 Şubat 2015 tarihinde yönetimine el koyduğu Bank Asya’yı TMSF’ye devretmesinin ardından, gece saatlerinde TMSF görevlileri bankanın Ümraniye’deki Genel Müdürlük binasına geldi.

Yaklaşık 25 TMSF görevlisi, biri sivil, diğeri de resmi plakalı iki minibüsle saat 23.45 sıralarında Bank Asya Genel Müdürlüğü’ne geldi. Görevliler, girişte kurum kimliklerini gösterdikten sonra, devir işlemlerini yapmak üzere binaya girdi.

BDDK’DAN AÇIKLAMA

BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul’un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı.

Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF’ye devredilmesine karar verilmiştir.”

İlgili Kanun

Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:

“Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir…

Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete’de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir.”

TMSF’DEN AÇIKLAMA

TMSF, Bank Asya’nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını bildirdi.

TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararıyla, Bank Asya’nın yönetim ve denetiminin, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 71’inci maddesinin (b) fıkrası uyarınca, TMSF’ye devredildiği anımsatıldı.

Bank Asya’nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığı kaydedilen açıklamada, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahiplerinin ve diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu olmadığı ifade edildi.

FOTOĞRAF:
BANK ASYA’NIN 24 EKİM 1996 TARİHİNDE YAPILAN AÇILIŞ TÖRENİ

BABACAN’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesiyle ilgili olarak, “Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın?” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kanal 7’de katıldığı bir programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesi kararıyla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıklaması dışında bir yorum yapmayı doğru görmediğini dile getirdi.

Kararda, “katılım fonu sahiplerinin haklarıyla mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike oluştuğunun” belirtildiğine dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:

“Bu sadece bir kurulun, BDDK’nın kararı değil, bunun arkasında teknik çalışmalar, raporlar vardır. Çok sağlam bir denetim raporu olmadan kurul bu tür kararları almıyor.”

Babacan, kararın siyasi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, “Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? Yapılan işlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi, bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. Hem BDDK hem de TMSF bunlara dikkat eden kuruluşlarımız. O konuda herhangi bir farklı düşünce doğru olmaz” diye konuştu.

“Eğer farklı bir şey olsa çok daha erken aşamada, çok daha farklı kararlar çıkardı” diyen Babacan, “Bu kararların mümkün olduğunca tam incelenerek, konuyu anlayarak, raporlar oluşturarak ve sağlam bir hukuk zemininde alınması gerekiyor. Zannediyorum ki BDDK bu işin hukuk zeminini güçlü şekilde oluşturmuştur” dedi.

Babacan, 7 Haziran seçimleriyle ilgili bir soru üzerine “Son dakikaya kadar çalışmamız lazım. Şu veya bu sebeple kırgın olan, biraz kafası karışmış olan, farklı duygular içerisinde olan vatandaşlarımız üzerinde özel çaba göstermemiz lazım. Çünkü koalisyon sadece Türkiye için değil, dünyanın her yerinde sıkıntılı oluyor” dedi.

“Ekonomide gizli ya da açık kriz havası olup olmadığı” yönündeki soruya karşılık Babacan, “Son aylardaki kur hareketleri vatandaşlarımızın ‘acaba bir risk mi var’ algısını açıkçası yükseltti. Siyasi istikrar kuvvetliyse, makro ekonomik istikrarın ana unsurlarını sapasağlam yerinde tutuyorsak Türkiye açısından korkacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.

1453990cookie-checkVe Bank Asya TMSF’ye devredildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.