Vize krizi meclis gündeminde

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Schengen vizesi sorununu Meclis gündemine taşıdı. Süllü, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Schengen vize başvurularında kriz sürüyor. Kriz, TBMM gündemine taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Jale Nur Süllü, Schengen vizesi sorunuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Süllü, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Schengen vizesi başvurularında yaşanan sorun ve mağduriyetler karşısında Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili diğer bakanlıkların ve hükümetin yetersiz kaldığı dikkat çekmektedir. Söz konusu yetersizliklerin sonucunda 2017’de yüzde 6,5 olan Schengen vize ret kararları 2023’te 8 kat artarak yüzde 50’lere kadar çıktı.

Sorun ve mağduriyet yaşanan sektörlerin başında turizm, fuarcılık sektörü, seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, taşımacılık ve lojistik şirketleri gelmektedir. Ticaret alanında yaşanan vize sorununun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne de zarar verecek boyutlara ulaşmasından endişe duyulmaktadır.”

Süllü, Bakan Fidan’a şu soruları yöneltti:

  • Schengen ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerin Türk vatandaşlarına çok ileri tarihlere vize randevusu vermelerinin ve vize ret kararlarındaki artışın nedenleri nedir?
  • İleri tarihlere vize randevusu verilmesi ve vize ret kararlarının artmasındaki gerekçeler arasında gösterilen Türkiye’den yaşanacak büyük bir göç dalgası endişesi olduğu iddiası doğru mudur?
  • Türkiye’de hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yaşam koşullarındaki geriye gidişlerin yurt dışına göçü arttırdığı ve bu göç dalgasına karşı Schengen ülkelerinin vatandaşlarımıza yönelik vize politikası uyguladığı konusunda Bakanlığınızın bir tespiti olmuş mudur? Olduysa bu tespitler nelerdir ve bu tespitlerinizin ardından herhangi bir girişiminiz olacak mıdır? HALKTV
2696270cookie-checkVize krizi meclis gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.