Yaban keçilerine otoyol tehdidi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Doğa Derneği, Demre-Kaş bölünmüş yol projesinin geçeceği güzergâhta bulunan koruma alanlarına dikkat çekerek projenin iptalini talep etti…

Antalya’nın Demre ve Kaş ilçelerinde yapılması planlanan bölünmüş yol projesinin biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatına zarar vereceğini savunan Doğa Derneği, “Ulusal mevzuata ve Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olan bu projenin iptalini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin önde gelen doğa koruma kuruluşlarından biri olan Doğa Derneği, Demre-Kaş bölünmüş yol projesinin nesli küresel ölçekte tehlike altına girmeye yakın olan yaban keçilerinin yaşam alanlarına zarar vereceği uyarısında bulundu.

BÖLÜNMÜŞ YOL GÜZERGÂHINDA DÖR ÖNEMLİ DOĞA ALANI VAR

Akdeniz kıyılarının biyoçeşitliliğinin yol projesiyle tehlikede olduğunun altı çizilen Doğa Derneği’nin açıklamasında, “Yolun geçtiği güzergâh ve çevresinde Kıbrısçık, Kale, Kekova ve Kaş-Kalkan Kıyıları olmak üzere dört Önemli Doğa Alanı (ÖDA) etkilenecek. 11 arkeolojik sit ve 9 koruma alanına doğrudan/dolaylı olarak zarar verecek. 66.073 adet ağaç kesilecek, zeytinlik ve makilik alanlar tahrip olacak” denildi.

‘ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUATA AYKIRI PROJE İPTAL EDİLSİN’

Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste kategorilerine göre nesli tehlike altına girmeye yakın yaban keçisi ile nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Akdeniz fokunun yaşam alanlarının da zarar göreceğine işaret edilen açıklamada, “Yol ve tünel yapımı sırasında yapılacak olan patlatmalar yaban hayatına ve yeraltı su kaynaklarına zarar verecek. Ulusal mevzuata ve Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olan bu projenin iptalini talep ediyoruz” görüşüne yer verildi.

ÇED RAPORUNDA SON SÖZÜ BAKANLIK SÖYLEYECEK

İlçe halkının tepkileri üzerine Finike kısmı geçici olarak projeden çıkarılan bölünmüş yol projesi, Demre’nin Beymelek Mahallesi’nden başlayıp, Kaş’a bağlı turizm merkezi Kalkan’da son buluyor. Toplam 74 kilometrelik yol projenin ÇED raporunda sona gelindi. 16 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Antalya İl Müdürlüğü’nde 10 gün süre ile halkın görüş ve önerilerine açılan ÇED raporunda son kararı Bakanlık yetkilileri verecek.

ÖNEMLİ DOĞA ALANI (ÖDA) NEDİR?

Hassas ve benzersiz doğal alanlarının belirlenmesinde öncelik verilmesi gereken alanları tarif eden Önemli Doğa Alanı kavramı, nesli tehlike altında olan ya da kısıtlı bir coğrafi yayılışa sahip canlı türleri başta olmak üzere bir dizi ekolojik gösterge kullanılarak belirleniyor. ÖDA’lar, alan korumaya ihtiyaç duyan tür ve habitatların dağılım ve nüfuslarını esas alan standartlar, küresel ölçekte uygulanabilir eşik değerlerine bağlı somut kriterler vasıtasıyla seçiliyor. Doğa Derneği uzmanlarının da arasında bulunduğu uluslararası bir ekip, 2004 yılında Dünya Kuşları Koruma Kurumu (BirdLife International) tarafından yürütülen ‘Önemli Kuş Alanı’ çalışmalarını temel alarak ÖDA kriterlerinin ilk tasarımını ortaya koydu. 2016 yılında ise Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN), ÖDA yöntemini daha da geliştirerek öncelikli alanların belirlenmesi için uluslararası standart olarak kabul etti.

Bölünmüş yol projesinin güzergahı
Otoyol projesi dört önemli doğa alanını etkiliyor (yeşil bölgeler)
Kıbrısçık Önemli Doğa Alanı. Harita, (Doğa Derneği)
Kekova Önemli Doğa Alanı
Kaş Kalkan Kıyıları Önemli Doğa Alanı
Kaputaş plajı ve kanyonun ağzındaki mevcut otoyol. yeni proje bu yolun üzerimnden bölünmüş yolu viyadükle geçecek.
Kaputaş kanyonu viyadükle geçiliyor
Kale (Demre) Önemli Doğa Alanı
Doğa Derneği otoyol projesinin iptali çağrısında bulundu

 

 

2752110cookie-checkYaban keçilerine otoyol tehdidi!
Önceki haberABD ekonomisi beklenenden hızlı büyüdü: Etkileri ne olabilir?
Sonraki haberUluslararası Adalet Divanı: İsrail Gazze’de soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almak zorunda
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.