“Yabancılara kaç paralık toprak satıldı?”

‘KAÇ TÜRK YURT DIŞINDAN GAYRİMENKUL ALDI?’

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM’ne verdiği soru önergesinde, AKP iktidarı süresince yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili rakamları sordu. Başbakan Erdoğan’a, “Partinizin iktidara gelmesinden 31 Mayıs 2010 tarihine kadar kaç yabancı uyruklu kişi Türkiye’den gayrimenkul satın almıştır? sorusunu yönelten Yağız, önergesinde “Bunların yıllar, iller ve satın alan kişilerin ülkeleri acısından dökümü nasıldır ve toplam parasal değeri ne kadardır? Aynı süre içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kaç kişi yabancı ülkelerden gayrimenkul satın almıştır? Bunların yıllar, iller ve gayrimenkullerin satın alındığı ülkeler açısından dökümü nasıldır ve toplam parasal değeri ne kadar tutmaktadır? Bunların kaçı Türkiye’de, kaçı gayrimenkul satın aldığı yabancı ülkede ikâmet etmektedir? Yabancı ülkelerden gayrimenkul satın alan Türk vatandaşları arasında aktif siyasetin içinde bulunanlar var mıdır? Bu kişiler kimlerdir ve aldıkları gayrimenkullerin toplam parasal değeri ne kadar tutmaktadır?” sorularına yanıt aradı.

ÖZKAYA: ‘RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL’

Öte yandan yabancılara toprak satışı konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, kamuoyuna verilen satışla ilgili rakamların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2007 Kasım ayı verilerini açıklamasıyla ortaya çıkan rakamların, 2004 yılı verilerinden bile geride olduğunu iddia eden Özkaya, “rakamlar, Devlet Denetleme Kurulu’nun konuyla ilgili yaptığı araştırma verilerine göre de çok geridedir. DDK’nın raporuna göre, Hatay’ın %020’si ( satışlar yasaklandı), Mardin’de %0 6, Kilis’te %040( satış devam ediyor.), G. Antep’te %06, Urfa’da %06, Aydın, Muğla, Antalya’da %06 sınırına yaklaşıldığı açıklanıyor” diye konuştu.

ANTALYA’YA 15 BİN RUS YERLEŞTİ

DDK’nın raporuna göre 47.240 taşınmazın, 272.871 dekar büyüklük ve 51.012 kişi olarak verildiğini anlatan Özkaya, şu bilgileri verdi: “Bütün bunlara karşın yabancı gerçek kişilerin, aldığı taşınmazlar sanki bölgelere göre özenle düzenlenmiş gibi. Didim’in 42.800 taşınmazının yarısı İngiliz ve İrlandalılara ait. İngilizler, aralarına İrlandalıları dahi kabul etmiyorlar. 9000 abonelik İngilizce su makbuzu günlerce basın ve medyada yer aldı. Fethiye’de başta Üzümlü beldesi, Ölüdeniz civarı İngiliz, Alman. Britanya Anadolu Kültür Derneği Ekim 2005 yılında açılmış. Kuşadası’nda 3500 İngiliz ve İrlandalı; Alanya’da 12.000 taşınmaz Alman ağırlıklı ve dernekleri var. Kaş-Kalkan’da 1800 taşınmazın 900’ü İngiliz ve Alman. Kalkan-Times isimli bir gazete çıkıyor. Antalya’da Ruslar kendi televizyonlarını kurmuşlar ve 15 bin aboneli ‘Komsomolskaya Pravda’ gazetesi çıkıyor. Bodrum ABD, Alman, İngiliz; Marmaris ABD, Alman, İngiliz; İstanbul ABD ve Yunan; Çeşme, Alman, İngiliz; Urla Hollanda; Milas İngiliz, Alman şeklinde devam ediyor. Kars, Van, Ermeniler; GAP Bölgesi İsrailliler; Hatay, Mardin, Kilis v.s de Suriyeliler diye açıklanabilir. İstanbul Suudi ve diğer Arap ülkelerine de açık hale getirilmiş durumda.”

1075300cookie-check“Yabancılara kaç paralık toprak satıldı?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.