Yeniden Refah Partisi neden ve nasıl güçlendi?

Mahmut Hamsici / İstanbul, BBC Türkçe – Yeniden Refah Partisi, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde yüzde 6,19 oyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ardından üçüncü parti oldu.

Parti, Türkiye çapında bir büyükşehir (Şanlıurfa), bir il (Yozgat), 39 ilçe ve 24 belde belediyesi kazandı.

Geçen yılki seçimlerde Cumhur İttifakı’nın parçası olan, yerel seçimlere ise tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla katılan Yeniden Refah, neden ve nasıl güçlendi?

2018’den bu yana adım adım güçlenen parti

Yeniden Refah, Millî Görüş çizgisinin temsilcisi olduğu iddiasıyla, Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan tarafından 2018’de kuruldu.

Ancak parti, ilk yıllarında büyük bir ilgi odağı olmadı.

Örneğin kısa süre sonra kurulacak olan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin kamuoyunda görünürlüğü daha fazlaydı.

Yıllar içinde Yeniden Refah’ın; İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkması, LGBT derneklerinin varlığına itiraz etmesi, Covid-19 pandemisi döneminde zorunlu aşı uygulamasını eleştirmesi, nafaka hakkının sınırlandırılmasını savunması, sokak köpeklerinin ıslah edilmesi gerektiği konusundaki görüşleri tartışma yarattı.

Parti söyleminde “yerlilik ve millilik” vurgusu yaptı.

Bazı siyaset bilimciler bütün bu politikaları nedeniyle Yeniden Refah’ı, Batı ülkelerinde yükselişe geçen, “küreselciliğe karşı yerliciliği” savunan, LGBT karşıtlığı ve aile kurumuna vurgu yapan, “muhafazakâr ve güvenlikçi” vurguları yüksek olan yeni aşırı sağ siyasetin Türkiye’deki örneklerinden biri olarak değerlendirdi.

Partiyi asıl Türkiye gündemine taşıyan ise 2023 seçimleri oldu.

Yeniden Refah’ın Cumhur İttifakı’na katılma görüşmeleri önce çöktü sonra yeniden uzlaşmaya varıldı.

Parti, seçimlere ittifakın parçası olarak ancak kendi adaylarıyla girdi ve yüzde 2,9 oranında önemli bir oy aldı.

YRP’nin il bazında kazandığı belediyeler Şanlıurfa ve Yozgat oldu.

Yeniden Refah, 5 milletvekili çıkardı. Bu vekillerden biri de, Genel Başkan Fatih Erbakan oldu.

İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu Şubat ayında, “milli görüş çizgisinden uzaklaştığı” gerekçesi ile partiden istifa ederek AKP’ye katıldı.

31 Mart 2024 seçimleri öncesi de AKP ile Yeniden Refah arasında ittifak görüşmeleri oldu ancak uzlaşma sağlanamayınca parti, tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarını çıkardı.

Kampanyada “ahlaklı belediyecilik”, “1994 ruhu” ve “Millî Görüş” vurguları yapıldı.

Parti, elde ettiği yüzde 6,19’luk oy oranı ve kazandığı 65 belediyeyle önemli bir başarı yakalamış oldu.

Ayrıca Yeniden Refah’ın AKP’den önemli bir oy alması, AKP ve CHP’nin oylarının yakın olduğu bazı seçim bölgelerinde AKP’nin kaybetmesi sonucunu doğurdu.

Üye sayısı ile alınan oy arasında bağlantı var mı?

Ortadaki yükselişi BBC Türkçe’ye değerlendiren Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Altınöz, öncelikle aldıkları oy ile üye sayıları arasında doğrudan bir ilişki olduğunu savunuyor.

“Bizi diğer partilerden ayıran en önemli unsur teşkilat gücümüzdür” diyen Altınöz, “Biz şu anda Türkiye’nin en çok üyesi olan üçüncü partisiyiz ve seçimlerden de üçüncü parti olarak çıktık” diye ekliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde son olarak Ocak ayında güncellenen verilere göre, Yeniden Refah’ın üye sayısı 365 bin 767.

Parti lideri Fatih Erbakan ise yerel seçimlerden hemen önce yaptığı açıklamada “Üye sayımız 516 bin 800’e yükseldi” dedi.

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/c8033n7zn8ko

2768270cookie-checkYeniden Refah Partisi neden ve nasıl güçlendi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.