“Yok canım niye istifa edeyim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, üniversiteye rektör olmak için kendisinin başvuru yaptığını, 9 adayın başvurduğunu, mülakatın ardından YÖK’ün yaptığı değerlendirmeyle Cumhurbaşkanı tarafından atandığını söyledi.

Habertürk’e konuşan Bulu, “Tepkilerin ardından istifa edecek misiniz?” yönündeki soruya ise, “Yok canım niye istifa edeyim” diye yanıt verdi.

‘BEN BOĞAZİÇİLİYİM’

Boğaziçi’nin üniversite içinden rektör atama gibi bir geleneği olduğu iddiaları konusunda, üniversiteye daha önce de Boğaziçi dışından rektör ataması yapıldığını belirterek “Ama daha da önemlisi ben Boğaziçiliyim. Doktoramı Boğaziçi’nde yaptım” dedi.

Bulu, atama sistemine ilişkin ise “Hocalar oy verecek rektör seçilecek diye bir şey yok, her yerde atanıyor. Bir kurumu yönetecek kişinin seçimle gelmesi pek kullanılan yöntem değil, demokrasi çok doğru bir yöntem ama ama herkese bir oy vererek rektör seçemezsiniz” dedi.

‘OLAYIN NEDENİ PROVAKASYON’

Boğaziçi öğrencilerinin protesto hakkının olduğunu belirten Bulu, tepkileri beklediğini, ancak gözaltına alınan 17 kişiden sadece ikisinin Boğaziçi öğrencisi olduğunu belirterek, dünkü protestolarda “olay olmasının nedeni provokasyonlar” diye konuştu.

Kapıya takılan kelepçe için “Kapı kırıkmış tutturmak için takmışlar” dedi

Üniversitenin kapısının polis kelepçesiyle niye kapatıldığı sorusuna ise, “kapı kırık olduğu için polisin öyle pratik bir çözüm bulduğunu” belirterek “Polis kampüsün önünde öğrenci olmayanların girişini durdurmak için oradaydı” dedi.

‘SİYASETE CHP’DE BAŞLADIM’

AKP’den adaylığının, siyasetle ilişkisi ile rektör olarak atanması arasında bağlantı kurularak eleştirilmesi konusunda ise Bulu, “Pek bilinmiyor ama ben siyasete CHP’de başladım”, “siyasete hep akademisyen gözlüğüyle bakan birisiyim” dedi.

Bulu, AKP’den adaylığı konusunda “Aday oldum, ama çok çalışamadığım için seçilemedim” dedi.

İntihal iddiaları

Doktora tezi ve sonraki diğer tezlerinde intihal olduğu iddialarının gündeme gelmesi ve ardından tezlere ulaşımı kaldırdığı iddialarına ise Bulu, “Bu tezlerin ilk kısmında literatür yazar ve buradaki her şey alıntıdır. Kaynaklarımı yazmışım. Benim hatam tırnak içine almamış olmak” dedi ve bu kurallarla ilgili çok fazla değişiklikler olduğunu ifade etti.

Üniversitede kendisine yönelik tepkinin “çok az” olduğunu belirten Bulu, “işler yerine oturdukça bunun da azalacağını” söyledi.

‘Boğaziçi kendisini fildişi kuleye koymuş’

Bulu ayrıca, “Boğaziçi kendisini fildişi kuleye koymuş, Ankara’da YÖK’te daha fazla yer alması lazım” diye konuştu. Bulu, dünya çapında üniversiteler sıralamasında şu anda 600’lerde olan Boğaziçi Üniversitesi’ni dört yılda ilk 100’e çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

YÖK O ATAMAYA SAHİP ÇIKTI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yükseköğretim sistemimizde önemli bir yeri bulunan Boğaziçi Üniversitesine yeni rektör ataması yapılmasından sonra, yazılı ve görsel medya ile iletişim kanallarında yer alan çeşitli değerlendirmeler dolayısıyla aşağıdaki açıklamanın kamuoyu ile paylaşılmasına gerek duyulmuştur.”

“Boğaziçi Üniversitesi, geçmişte iki dönem, uzun yıllar farklı bir üniversite mezunu ve mensubu bir bilim insanı tarafından başarılı bir şekilde yönetilmiş ve bu durum hiçbir zaman eleştiri konusu yapılmamıştır.

“Ayrıca akademik çevrelerde gayet iyi bilinmektedir ki ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin başarılı üniversitelerinde de genelde başka üniversitelerden rektör adayı aranmakta ve atanmaktadır. Dolayısıyla bir üniversitenin başarılı bir şekilde yönetilmesini atanan rektörün o üniversitenin kadrolu elemanı olma şartına bağlamanın, akademinin küresel yapısında da anlamlı bir karşılığı ve gerçekliği bulunmamaktadır.”

2481750cookie-check“Yok canım niye istifa edeyim”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.