Yukarı Köprüçay’ın ‘Hayat Bilgisi’ belgesel oluyor

Bölgenin tehdit altındaki doğasına ve kültürel birikimine odaklanan belgeselin, 2012 yılı başlarında izleyiciyle buluşması planlanıyor.

BU ZENGİNLİK KEŞFEDİLMEDEN TARİHE KARIŞACAK

Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırlarında bulunan Yukarı Köprüçay Havzası, keşfedilmemiş doğasının yanında içinde barındırdığı çok sayıda köyde yaşayan ‘insan hazineleriyle’ adeta bir masal ülkesi. Ancak modern yaşamın acımasız çarklarının dönmesiyle zaman içinde giderek boşalan yörenin kültürel birikimi ve doğası henüz keşfedilmeden yok olmak üzere. Yöre insanının deyimiyle, havzaya adını veren Köprüçay ırmağının üzerinde projelendirilen baraj ve HES’lerin hayata geçmesiyle birlikte tarihe karışacağı söylenen yaşam ustalığı ve ‘hayat bilgisi’ belgesel oluyor.

ÇEKİMLER 15 GÜN SÜRDÜ

Ankara merkezli Sinemakavram ekibi, bölgenin bu zenginliğini kayıt altına almak amacıyla başladıkları belgesel projesinin çekimlerini tamamladı. Yaklaşık 15 gün süren çekimlerde ağırlıklı olarak Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin etkisinde kalması beklenen Kasımlar, Darıbükü ve İbişler köyleriyle Darıbükü köyünün Gürüz mahallesinde yaşayan insanların hikayeleri ele alındı. 2012 yılı başlarında tamamlanarak gösterime girmesi beklenen 80 dakikalık belgeselin, festivaller ve yarışmaların yanı sıra televizyon aracılığıyla da izleyiciyle buluşması hedefleniyor.

‘KENDİ KENDİNE YETEN YAŞAMDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENECEĞİZ’

Ahmet Kapucu, Özlem Işıklı, Alper Kocatepe, Şeyda Maraş ve Ulaş Temur’un da aralarında bulunduğu Sinemakavram ekibi bölgedeki çekimlerin çok verimli geçtiğini belirtiyorlar. Belgesele adını veren tekerlemenin, yörenin hala direnen üretim-tüketim ilişkisiyle birlikte sosyal yapısını da tanımladığının altını çizen Sinemakavram ekibi, yeterince keşfedilmemiş olan vadideki insanların kendi kendine yeten yaşamlarından öğrenilecek çok şey olduğunu vurguluyorlar.

KEMANECİ DÜLDÜL VE ZINGIRTICI’NIN HİKAYELERİ

1914 yılında Darıbükü köyünde doğan ve yörede ‘Hasan Dayı’ olarak tanınan Hasan Demir’in yaşamından yola çıkarak yörenin özgün insanlarına odaklanan belgesel; Kemaneci Düldül, Saz ve söz ustası Zıngırtıcı, Serpil-Abdurrahman Kökdoğan, Kasap Hasan, Saatçi Mehmet Usta, Dokumacı Sultan Kadın, Zafire Avcu, Âşık Yusuf ve Gülizar Çelik’in hikâyelerini ele alıyor.

FOTOĞRAF: Hhasan Dayı’nın yaşamı belgeselin omurgasını oluşturuyor

1320360cookie-checkYukarı Köprüçay’ın ‘Hayat Bilgisi’ belgesel oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.