Yunan işgalini hiç böyle görmediniz!

Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919’da başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren Anadolu’yu işgal etme süreci, işgalin yıldönümünde Ödemiş’te açılacak sergiyle gün ışığına çıkıyor. Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM)’da açılacak olan “Yunan Ordusu Anadolu’da” başlıklı tematik sergide, bugüne kadar hiş yayınlanmamış fotoğrafların yanısıra o döneme ait belge ve objeler yer alıyor. Sergi, altı ay boyunca ziyarete açık kalacak.

YUNAN ORDUSUNDAN KALAN OBJELER SERGİLENİYOR

Ödemiş başta olmak üzere Küçük Menderes Havzasının tarihine de ışık tutmayı amaçlayan sergide, 3.5 yıl boyunca Batı Anadolu’yu işgal altında tutan ve bölge halkına büyük acılar yaşatan Yunan ordusunun geri çekilirken bıraktığı eşyalar da yer alacak. ÖYKAM ve özel koleksiyonerlere ait objelerin yanı sıra Müze Müdürü Prof. Dr. Engin Berber’in arşivinden oluşturulan sergiyle işgal günlerinde bölgede yaşanan acıların anımsanması ve bir kez daha aynı acıların yaşanmaması hedefleniyor.

ELENİ’NİN HAVRANLI ESMAYA BIRAKTIĞI TÜRKÇE İNCİL

Sergide, İzmir’in işgalinden başlayarak Yunan ordusunun Anadolu içlerine ilerleyişini kronolojik olarak anlatan 70 fotoğrafın yanısıra, Ayakkabıcı Niko Usta’nın kızı Eleni’nin, Balıkesir Havran’dan ayrılıp Yunanistan’a giderken Türk arkadaşı Esma’ya kendisini hatırlaması için bıraktığı Türkçe incil ve yerli Anadolulu Rumlardan kalan çok sayıda obje yer alıyor.

YUNAN TOPÇUSUNUN MERMİLERİ ÇİÇEKLİ VAZO OLMUŞ

Yunan işgali sırasında ilk direniş gösteren yerlerin başında gelen Ödemiş ve çevresindeki işgal günlerini ve direnişi anlatan sergide ayrıca Yunan topçusunun Türk hedeflerine fırlattığı ancak sonradan üzerleri çiçek motifleriyle süslenerek vazo ya da maşrapa haline getirilen değişik çap ve boyda çok sayıda boş mermi kovanı yer alıyor. Ödemişli Tevfik (Serter) Bey tarafından Türk ordusunun İzmir’i kurtardığı gün olan 9 Eylül 1922’de bugünkü Mimar Kemalettin Caddesi girişine astığı elde dikilmiş Türk bayrağı da sergi boyunca ziyaretçiyle buluşacak.

PANELDE İŞGAL GÜNLERİ ANLATILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü sayın Zülküf Yılmaz’ın katılımıyla açılması planlanan sergi kapsamında Prof. Dr. Engin Berber, Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı ‘İzmir ve Küçük Menderes’te Yunan İşgali’ başlıklı bir panel de gerçekleştirilecek.

KESKİN: ‘BÖYLESİ BİR SERGİ AÇMAKTAN MUTLUYUZ’

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, geçtiğimiz Şubat ayında Ödemiş’e kazandırılan ÖYKAM bünyesinde ilk kez gerçekleşecek olan bu anlamlı sergiye bölge halkının büyük ilgi göstermesini beklediklerini söyledi. Keskin, Ödemiş ve bölgenin gurur gününde böyle bir serginin açılışını yapmaktan mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

SERGİ AFİŞİ

YUNAN ORDUSU 15 MAYIS 1919’DA İZMİR’İ İŞGAL ETMİŞTİ

DAVETİYE

1539400cookie-checkYunan işgalini hiç böyle görmediniz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.