Yunanistan ve Kobane halklarının yanındayız

Day-Mer Yönetim Kurulu’nun açıklaması aynen şöyle:

“Yunanistan seçimlerinde halk cephesi olarak Syriza’nın başarısı ve Kobane halkının PYD/YPG önderliğinde 134 günlük direnişin ardından IŞİD çetelerini Kobane kent merkezinden temizlemesi ekmek ve özgürlük kavgası veren tüm ezilen sınıf ve halkların umut ve cesaretini tazelemiştir.

Bilindiği gibi Yunanistan işçileri, emekçileri uzun süredir AB ve IMF politikalarının yol açtığı ekonomik ve sosyal yıkıma karşı mücadele etmektedir. Yunanistan sokakları son yıllarda işsizliğe, yoksulluğa ve kemer sıkma politikalarına karşı sayısız grev, direniş ve isyanlara tanıklık etti. Halkın AB, ABD ve IMF dayatmalarına karşı öfkesi dinmek bilmedi. Bu tepki ve öfkenin seçimlere yansıması AB, IMF politikalarının uygulayıcısı partileri sandığa gömerek taleplerini savunan sol koalisyon Syriza’yı iktidara taşımak biçiminde olmuştur.

Yunanistan halkının emperyalist dayatmalara karşı attığı bu adımın ne ölçüde sonuçlarına ulaşacağını belirleyecek etkenlerin başında Syriza bileşenleri ve müttefiklerinin hükümet olarak tercih edecekleri politikalar gelmektedir. Nitekim daha seçim mühürleri kurumadan Almanya Merkez Bankası “halkınıza tutamayacağınız sözler vermeyin”, IMF “tekrar anlaşma yapmayız”, ABD “yeni hükümetle uyum içinde çalışmayı umarız” tehditleriyle Syriza önderliğindeki hükümete şimdiden ayar vermeye yönelmişlerdir.

Kürtlerin taleplerini karşılamayan bir “çözüm” gerçekçi değildir.


Kobane halkının IŞID’i kent merkezinden süpürüp atmasıyla AKP hükümetinin Rojava oluşumunu IŞİD eliyle tasfiye etme ve zayıflatılmış bir Kürt hareketiyle çözüm sürecini elini güçlendirerek yürütme hevesleri kursaklarında kalmıştır. Dün Kobane düştü düşecek diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Irak’a göndermede bulunarak “Kuzey Suriye’yi kabul etmeyiz” diyerek bu gelişme karşısında duyduğu rahatsızlığı ortaya koymuştur. Kürt halkının taleplerini karşılamayan bir “çözüm süreci”nin gerçekçi olmayacağı Kobane’de ortaya çıkan bu tabloyla bir kere daha görülmüştür.

Yunanistan ve Kobane halkının birer gün arayla ortaya çıkardığı, hakları için birleşen ve mücadele eden halkın emperyalist saldırganlığı ve her türlü gericiliği püskürtebileceği gerçeğidir.
Yunanistan ve Kobane halkının başarılarını kutluyor, bu vesileyle emperyalist saldırganlığa ve İngiltere’de işçi ve emekçilere yönelik tasarruf yani saldırı politikalarına karşı yerli ve göçmen emekçilerin güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz.”

853070cookie-checkYunanistan ve Kobane halklarının yanındayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.