Yunus Emre’de Marakesh öyküleri

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde halk hikayeleri üzerine bir söyleşi düzenlendi.

28 Ocak Cuma günü düzenlenen halk hikayeleri söyleşisinde Fas’tan halk öykülerinin anlatıldığı dünyaca ünlü The Storyteller of Marrakesh (Marakeş’in öykücüsü ) adlı kitaptan alıntılar yapıldı.

Kültür Merkezi müdürü Mevlüt Ceylan’ın yürüttüğü söyleşiye öğretmenler ve edebiyatçılar katıldı.

Halk hikayeleri üzerine söyleşilerin ilkini gerçekleştirdiklerini belirten Ceylan, Ahmed Benchaga tarafından anlatılan ve Tony Barton’ın derlediği bu kitabın dünya edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kısa bir süre önce hayatını kaybeden Tony Barton’u da bu vesileyle anmak istediklerini kaydeden Ceylan, ilk olarak 1980 yılında basılan orjinal kitaptan alıntılar okudu.

The Storyteller of Marakesh’in okullarda çocuklara ders kitabı olarak da okutulduğunu söyleyen Ceylan, kitabın Fransızca’ya çevrildiğini ve oyunlaştırıldığını da hatırlattı.

Buna benzer kitap okuma günleri düzenleyeceklerinin altını çizen Ceylan, farklı kültür ve dillerden insanları bir araya getirmeyi istediklerini böylece farklı kültürlerle köprü kurmayı ve kültürleri birbirlerine tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı.

“Fas Halk hikayeleri bu projenin ilki oldu” diye konuşan Ceylan, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda farklı ülkenin halk hikayelerinin buna benzer söyleşilerle toplumlara tanıtılacağını sözlerine ekledi.

835980cookie-checkYunus Emre’de Marakesh öyküleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.