“Özgür Kadınlar” fotoğraf sergisinde

İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, genç Fransız fotoğrafçı, sosyolog Marie Ozanne’ın çağdaş Türk kadını üzerine gerçekleştirdiği
sergi izleyicisini bekliyor.

Bir dizi portre-röportaj çalışmasıyla Avrupa’da çoğu zaman klişeleşmiş ya da az bilinen günümüz Türkiye kadını imajına yeni bir bakış getiren Ozanne, Türkiye’nin modernleşme sürecinde kadının oynadığı rolün önemini vurguluyor. Marie Ozanne , 2009 yılında başladığı bu proje ile kariyerlerinde en ön saflarda yer alan, güçlü kişilikleri ve özgürlük duygularından etkilendiği aktris Serra Yılmaz , gazeteci Zeynep Göğüş , cerrah Oya Bayrı gibi birçok kadını fotoğrafın diliyle tanıtıyor.

Ozanne’ın fotoğraflarına aynı zamanda bu kadınların hayatları, izledikleri yollar, mücadeleleri, günümüz toplumuna bakışlarını içeren çok kısa ama betimleyici metinler de eşlik ediyor. Kişisel başarılarının yanı sıra kadın hakları ve kadının toplumdaki yerinin iyileştirilmesi için de mücadele veren 17 kadınla gerçekleşen çalışmada Ozanne, onları iş ortamında ve kişiliklerini öne çıkaran detaylara yer vererek fotoğraflamış.

1980 yılında Fransa’nın Orléans kentinde doğan Ozanne Lille Politik Araştırmalar Enstitüsü’nde sosyoloji eğitimi aldı ve Sorbonne üniversitesi’nde Estetik ve Sanat Bilimleri alanında master yaptı. Açılışta konuklarla tek tek ilgilenen, Ozanne’ın dileği sergiyi başka yerlerde de açabilmek.

9 Mart -15 Nisan arasında izlenebilecek olan ‘Özgür Kadınlar’ sergisinde yer alan 17 portre; iş kadını Leyla Alaton, avukat Eren Arasan, cerrah Oya Bayrı, güncel sanatçı Handan Börtüçene, kalite danışmanı Mahan Doğrusöz, plastik sanatçı İpek Duben, yazar Sedef Ecer , gazeteci Zeynep Göğüş , sosyolog Nilüfer Göle, hakim Canan Küçükali, sosyolog Nilüfer Narlı, ELELE Derneği kurucusu (Paris) Gaye Petek, sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez , koreograf Zeynep Tanbay , danışman Bahar Türkoğlu, Mor Çatı Derneği Koordinatörü Zelal Yalçın ve aktris Serra Yılmaz’a ait.

Belgesel tarzda tasarlanan sergide yer alan portreler Fransa’da Sipa Presse arşivinde yer almakta.

717440cookie-check“Özgür Kadınlar” fotoğraf sergisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.