‘Çözüme olan bağlılık sürüyor’

Bakan Nami, Londra’daki temasları hakkında Sharkey ve Ece’yi bilgilendirerek ziyaretinin esas amacının müzakere sürecinin tıkanıklığının aşılması yönünde Kıbrıs sorununun çözümü ile yakından ilgili bir taraf olan Birleşik Krallık Hükümeti’nin düşüncelerini almak ve Kıbrıs Türk tarafının konuya ilişkin görüş ve önerilerini aktarmak olduğunun altını çizdi.

Bakan Nami, gerçekleşen görüşmede ayrıca, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin anlamsız bir şekilde geçmiş yakınlaşmaları reddetmesinin zaman kaybına yol açtığını, kaybedilen zamanın ise sürece ve çözüme katkı koymadığını, aksine bu tutumun süreci tıkadığını belirtti. Nami, Kıbrıs Türk tarafının çözüme olan bağlılığının devam ettiğini ve geçmişte olduğu gibi bugün de sorunun çözümü için çabalarının devam edeceğini ve tüm uluslararası temaslarında bunu vurgulamaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Nami, bu bağlamda İngiliz Parlamentosu’nda Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Sharkey ve Ece’nin ve diğer parlamenter dostların gösterdikleri çabalara teşekkür ederek, işbirliğinin öneminin altını çizdi. Nami, gayretlerinden dolayı Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu Başkanı Lord Sharkey ve Başkan Yardımcısı Barones Meral Ece’ye teşekkür etti.

Avrupa Bakanı Lidington ile görüştü

Bakan Nami daha sonra Birleşik Krallık Hükümeti’nin Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bakanı David Lidington ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Nami, yaklaşık bir saat süren görüşmede David Lidington’a, müzakere sürecinde gelinen son aşamayı, süreçte yaşanan sorunları ve tıkanma nedenlerini anlattı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Rum tarafının geçmiş yakınlaşmalara saygı duymamasının ve bunları yok saymasının anlaşılır olmadığını ifade etti ve Rum tarafının bu tutumlarının süreci tıkadığını söyledi. Kıbrıs sorununun çözümü için zaman faktörünün çok önemli olduğunun altını çizen Nami, Rum tarafının anlaşılmaz bir biçimde zamanla oynamasının çözüme yardımcı olmadığını, aksine her iki toplumun da çözüme olan inanç ve ümitlerini zedelediğini söyledi.

Bakan Nami, Kıbrıs Türk toplumunun 2004 te olduğu gibi çözüme olan bağlılığının devam ettiğini ancak Kıbrıs Rum kesiminin tutumu nedeni ile hayal kırıklığı yaşamaya başladığı gerçeğinin de altını çizdi. Nami, Birleşik Krallığın garantör ülke olarak sürece daha aktif ve yapıcı katkı koymasının olumlu etki yapacağını da sözlerine ekledi. Dışişleri Bakanı Nami, Lidington görüşmesi sonrası ise, İşçi Partisi Avrupa Gölge Bakanı Gareth Thomas ile biraraya geldi.

Bakan Nami, Gareth Thomas ile görüşmesinde de çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı ve bunun nedenlerini yineledi. Nami ayrıca, üyesi olduğu ve hükümetin büyük ortaği olan CTP’ nin PES ve Sosyalist Enternasyonal’e üyeliği aşamasında İşçi Partisi’nin verdiği desteğin önemine vurgu yaparken, ayni şekilde İşçi Partisi’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği ve vereceği desteğin çok önemli olduğunun altını çizdi.

1430580cookie-check‘Çözüme olan bağlılık sürüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.