65.Hükümet ile devam, peki nereye?

Bir yıl içinde dördüncü Hükümet oluşumu.

Geçen yıl mayıs ayında yani bir yıl önce, 62.Hükümet, Davutoğlu Hükümeti vardı.

Sonra, seçimler oldu, oldu da Hükümert kurulamadı. 62. Hükümet devam ediyor. Sonra yine seçim kararı ve geçici olarak, 63.Hükümet kuruldu. Yine Davutoğlu Hükümeti.

Bir yıl içinde yeniden bir daha seçim yaptık. Davutoğlu, başarı çıtasını yükseltti ve yeniden tek parti olarak, yeniden Hükümet kurdu. 64.Hükümet Davutoğlu Hükümeti.

Bu bir yıllık süreç, 2015 Mayıs, 2016 Mayıs’ı. Şimdi de, bir yıl içinde yaşamaya başladığımız dördüncü Hükümet kuruldu. Yani 65. Hükümet. Davutoğlu yok artık, Binali Yıldırım Hükümeti.

Yeniden soralım. Değişen ne? Değişen sadece Başbakan. Davutoğlu değil artık Yıldırım. Neden, niçin ve nasıl? Zor bir soru, ya da kolay bir soru. En iyi açıklamanın Davutoğlu tarafından yapılması gerekiyor. Ne zaman. Allah bilir mi diyeceğiz. Bakalım

64. Hükümet’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu. 65.Hükümet te devam.

65. Hükümet, devam eden Bakan Süleyman Soylu ile çalışma yaşamında bir değişiklik olacak mı? Yok. Bir devam söz konusu.

Nereden nereye ve neden peki.

1. Özel İstihdam Büroları ve Esnek Çalışma.

21 Yüzyıl. 2000’li yıllara gelirken, konu gündemde yer almağa başlamıştı. AK Parti Hükümetleri süresince hep gündem de kaldı. Gündemde ki yerini sürdürmeğe de devam edecek gibi görünüyor. Özel İstihdam Büroları ve Esnek Çalışma.

İş ve İşçi Bulma Kurumu’nu, önce İş Kurumu haline dönüştürdük. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın belirttiği gibi kapatmadık, bir gecede, Kanun Hükmünde Kararname ile tabelasını değiştirdik.

Sonra, 2003 yılında AK Parti Hükümeti döneminde çıkartılan, 4857 sayılı İş Yasası içinde, TBMM’nde görüşülmesi sürecinde bu konuda düzenlemeler yer aldı. Esnek çalışma ile ilgili düzenlemeler yapılıyordu. Ama dönemin Bakanı bu maddeler geçtikden sonra, Güney Asya’da incelemeler yaparken, maddeler geri çekildi, bir daha da görüşülmedi ve kalmıştı.

Bitmedi, daha sonra bu konuda yeniden düzenleme yapıldı. Ancak bu kez de, düzenlemeleri Cumhurbaşkanı onaylamadı, “Veto” etti. TBMM’ne geri gönderdi. Bir daha yeniden görüşülmediğinden yine olmadı.

Ama gündemden hiç düşmedi. Her yıl, her Hükümet ve Bakan değişmesinde hep gündem de kaldı. Ve son Davutoğlu Hükümeti döneminde, yani geçen yılın sonun da ki seçimlerden sonra, 64. Hükümet döneminde, ” Hükümet Tasarısı” olarak gündeme geldi. Ve Davutoğlu’nun değişimi sürecinde de, jet hızıyla TBMM’n den geçti. 20 Mayıs 2016 Cuma günü de, 6715 sayılı yasa olarak yürürlüğe girdi. Son Davutoğlu Hükümeti’nin icraatı olarak, tarihde ki yerini aldı.

İş Yasası’nda yapılan değişiklikle, özel istihdam bürolarının çalışma alanları genişletildi, yetkileri arttırıldı, esnek çalışma modelleri kabul edildi. Kamu oyunda, “kiralık işçi” ya da “kölelik yasası” olarak da değerlendirildi. Ve bu görüş ve eleştiriler, sürüyor. Sona erecek gibi de görülmüyor.

64. Hükümet tarafından, 15 inci yılına doğru beklenen bu düzenleme gerçekleşmiş oldu. Ama yine bitmedi. Konu önümüzde ki günlerde büyük olasılıkla, Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak ve de gündemde kalmaya devam edecek.

2. Kıdem Tazminatı.

1975 den bu yana 41 yıldır Fon Yasası çıkacak. Nasıl çıkacak rivayet muhtelif. Çünkü bu onbeş yıllık süreç içinde, hep çıkacak diye tartışıldı. En yetkili kişiler açıklamar yaptılar. Ama bu açıklamalara ilişkin olarak hiç Yasa Tasarısı Taslağı metni olmadı, görülmedi. 64 Hükümet’te en başta Maliye Bakanı olmak üzere, son dönemlerine ilişkin olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, taslağın hazır olduğunu belirttiler. Ama ortada bir şey yok.

İki bakan da yine 65. Hükümet’te aynı görevde. Tasarı Taslağı’nı bu kez görüp, hayal tartışmakdan, gerçeğe geçeceğiz galiba.

3. Taşeronlar işçileri, yani alt işveren işçileri.

63.Hükümet’ten, 64. Hükümet’e geçerken seçim öncesi, kamu da taşeron işçilerinin kadroya alınacağı belirtildi. Geçen yılın sonunda bir önceki yıla nazaran kamuda daha çok taşeronluk sözleşmesi yapıldı. 2016 dan itibaren de kamuda daha çok taşeron işçisi istihdam edildi. Kamu yetkililerinin açıklamasına göre, 800 bine yakın kamu da taşeron yanında işçi çalıştırılıyor. Maliye Bakanı, düzenleme hazır, çıkacak dedi ama kadro yok yine söylenende. Bakalım ortaya ne çıkacak ve değerlendirip, tartışabilecekmiyiz.

4. Zorunlu, Bireysel Emeklilik.

Genişletilecek ve zorunlu hale getirileceği belirtilen bireysel emeklilik kesintilerine ilişkin söylemler arttı. İlk sürpriz tasarı taslağı metni ortaya çıkacak ve hemen TBMM’nin gündemine gelecek gibi görünüyor.

5. Asgari Ücret.

Temmuz ayı geliyor. Gelir Vergisi dilimi değişmezse, bu gün yürürlükte ki düzenlemeye göre, temmuz da asgari ücret artmıyacak, aynen de kalmayacak, en az 70.TL azalacak. Bakalım ne gerçekleşecek.

6. İşsizlik.

Azalmıyor, artıyor. Rakkamlar ne söylerse söylesin, gerçek olan bu dalga genişliyor. Farkındalığa ilişki yetkililerden bir önlem açıklaması dahi yok. Turizm de başlayan kriz, önümzde ki günlerde daha da artacak. Kapanan ve sezon da bu kez açılmayacak oteller listesi kabarıyor.

7. Suriyeli, işçiler.

Artık, ne göçmen, ne mülteci, ne sığınmacı, ne de misafir. Çalışma izni verilenler her geçen gün artıyor. Kaçak yani kayıt dışı çalışma da yoğun. Ve yıl sonuna doğru, 3 milyonu aşan T.C.Vatandaşı Suriyeller gerçeğine de şaşırmayalım.

8. İş Kazaları.

Ve azalmıyor. Özellikle de Kamu’ya ait maden işyerlerinin özel sektör tarafından çalıştırılmağa başlanmasıyla olağan hale geldi. Gözden kaçan, gündeme gelmeyen yeni bir gerçeklik. Maden ocaklarında ücret alamamakdan veya kapanma endişesinden, ocaklarda yerin altında açlık grevleri başladı. Bunları duyuyormuyuz.

9. Sosyal Güvenlik’de “Gelir Testi”.

Yasa çıkardık, bir kısımın gerçekleşmeyen ödemeleri, faiz ve cezalarını sildik, affettik. Ama sorun ortada. Yeniden, “gelir testi” ile ilgili olarak bunu yaptırmayanlar aynı sorunu yaşamayı yine sürdürüyorlar. Çünkü yasa değişmedi.

Şimdilik, 9 konu belirttik.. Yeter mi, devam mı. Elbette söylemeğe devam edeceğiz. Söyleyecek sözümüz varsa, 10. da var, devamı da.

Peki nereye kadar, İşte ona karar verecek olan ise sizlersiniz.

______________

* Ankara. 24 Mayıs 2016. Salı. [email protected]

1582550cookie-check65.Hükümet ile devam, peki nereye?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.