AB, anayasa krizini 1 yıl içinde çözecek

AB dönem başkanı Avusturya’nın ev sahipliğinde, bugün Viyana yakınındaki tarihi Klosterneuburg Manastırında bir araya gelen AB dışişleri bakanları, ”Avrupa anayasası krizinin çözümü için tanınan bir yıllık düşünme süresinin 2007 yılının ilk yarısının sonuna kadar uzatılmasını” kararlaştırdı.

Fransa ve Hollanda’da halkın reddetmesiyle çıkan anayasa krizinin Avusturya’nın dönem başkanlığında da çözülemediğini belirten diplomatik kaynaklar, ”Klosterneuburg’ta bugün yapılan dışişleri bakanları toplantısında, 2005’te üye ülkelere tanınan bir yıllık düşünme süresinin 2007 yılının ilk yarısının sonuna kadar uzatılması konusunda görüş birliği sağlandığını” bildirdiler.

Dönem başkanlığını 2007 yılının ilk yarısında Almanya’nın üstleneceğini anımsatan bir diplomatik kaynak, ”Birlik içinde ağırlığı olan Almanya’nın anayasa krizine ilişkin üye ülkelerin kabul edebileceği yeni bir çözüm bulabileceğini” kaydetti.

AB üyesi 25 ülke ile birliğe yeni katılacak olan Bulgaristan ve Romanya dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ilk oturumunda konunun ”tüm boyutlarıyla tartışıldığını” belirten bir diplomatik kaynak, ”üye ülkelerin, anayasa krizine çözüm olacak, kabul edilebilir bir öneri hazırlama görevini Almanya’ya oy birliğiyle verdiklerini” belirtti.

Avusturya’nın ev sahipliğini yaptığı, ”Avrupa’nın geleceği” konulu dışişleri bakanları toplantısının yarın akşam saatlerinde sona ermesi planlandı. AB üyesi 25 ülke ile üyelikleri kesinleşen Bulgaristan ve Romanya’nın dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıya aday ülkelerden Türkiye ve Hırvatistan davet edilmedi.

 

1129310cookie-checkAB, anayasa krizini 1 yıl içinde çözecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.