ABD, IRA’nın bildirisi cesaret verici

ABD Başkanı George W. Bush’un Kuzey İrlanda özel temsilcisi Mitchell Reiss, CNN’e yaptığı açıklamada, ”Açıklama çok cesaret verici ve potansiyel olarak tarihi. Ama bu açıklamanın gerçekten tarihi olup olmadığına karar verebilmek için, gelecek haftalarda ve aylarda bu sözlerin pratiğe dökülüp dökülmediğini bekleyip görmemiz gerekir” dedi.

AÇIK GAZETE: İngiltere’nin en eski sömürgelerinden olan Kuzey İrlanda’nın yüzölçümü 13,483 km2 , nüfusu 1.6 milyon dolayındadır. İrlanda Cumhuriyeti’nin ise nüfusu ise 3.5 milyon olduğu sanılıyor. İrlanda adasında toplam 5 milyon nüfusa karşın ABD’de 40 milyonun üzerinde İrlandalı göçmen yaşadığı tahmin ediliyor.

ABD’deki İrlandalı göçmenlerin özellikle IRA tarftarları katoliklerin İrlanda sorununa duyarlılık göstermesi ABD iç politikası ve İngiltere-ABD ilişkilerini de yakından ilgilendirdi. İrlanda sorununa kalıcı çözüm bulunması İngiltere’nin en iyi dostu ABD yönetimini de katolik İrlanda kulisi karşısında rahatlatacaktır.

İngiltere’deki ulusal gazetelerden The Daily Telegraph’a göre;   IRA’nın silahlı mücadeleyi sürdürdüğü son 31 yıllık dönemin istatistik bilgileri şöyle:

“3673 ölü, 45 bin yaralı, 15 bin 300 bomba, 36 bin silahlı çatışma, 30 bin terör mahkumiyeti, 1969’dan bu yana bölgeye sevkedilen 300 bin asker ve tahminen harcanan 100 milyar sterlin”

FOTOĞRAF: Eski IRA mahkumu Séanna Walsh, IRA’nın silahları bırakacağını açıklayan bildirisini okurken

1111470cookie-checkABD, IRA’nın bildirisi cesaret verici

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.