ABD, neden ‘U’ dönüşü yaptı?

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian gazetesi, “Yeni bir çevre” manşetiyle Washington’un bu kararının en yakın müttefiklerini bile şaşırttığını vurgulayarak şu yorumu yapktı:

“Anlaşmaya imza koyan ABD, Avustralya, Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore, küresel ısınmaya neden olan altı gazın yüzde 40’ının ortaya çıkmasına neden olan ülkeler. Peki ama, Kyoto Protokolü’ne inatla karşı çıkan ABD neden böyle bir U-dönüşü yaptı? Sebep ne olursa olsun bu anlaşma, sadece sembolik de olsa önemli.”

The Independent gazetesi ise “Yeni teknolojiler, çabuk çözümler üretmiyor” başlığının altında, “Bu anlaşma sadece Kyoto’yu yok saydığı için değil, aynı zamanda küresel ısınmayla mücadelede birbirinden tamamen farklı iki yaklaşım olduğunu gösterdiği için de dikkat çekici” diye yazdı.

The Independent şu yorumu yaptı:

“İlk yaklaşım kemer sıkma modeli, diğeri ise teknolojik çözümler. İlki, yani Kyoto Protokolü’yle getirilen sınırlamalar kesintiler ve takvim pekçok ülkenin benimsediği bir model. İkinci modelde ise bağlayıcı hükümler, önceden tespit edilmiş hedefler yok. Dünya ikliminin geleceği uzun soluklu değerlendirmelerle belirlenmeli.

“Kyoto Protokolü’nün getirdiği kemer sıkma modelinin neden olduğu tüm sorunlara rağmen, bu anlaşmadan vazgeçerek her ülkeyi tek başına bırakamazsınız” diye yazan The Independent yazısını şöyle sürdürüyor:

“Bu mücadelede bilimin belirlediği bağlayıcı hükümler olmalı. ABD’nin yeni iklim anlaşması küresel ısınmayla mücadeleye önemli bir katkı olabilir, bunu bekleyip göreceğiz, ancak bu, dünyanın geleceği için gidilmesi gereken doğru yol değil.”

1111490cookie-checkABD, neden ‘U’ dönüşü yaptı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.