Papadopulos’tan ‘veto’ tehditi

Papadopulos, Londra’dan döndükten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Ankara Anlaşması’nı, Avrupa Birliği’nin 10 yeni üyesini kapsayacak şekilde genişletecek ek protokolü, herhangi bir şart veya önkoşul olmadan imzalamak zorunda olduğunu söyledi.


Kıbrıs lideri, ”Türkiye, ek protokolü bizim açımızdan tatmin edici bir biçimde imzalayana kadar, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.


Tassos Papadopulos, ek protokolün, ticaret, mal ya da kişilerin dolaşımı gibi birçok konuyu kapsadığını belirterek, Türkiye’nin bunu imzalayarak, birliğin Kıbrıs dahil olmak üzere tüm yeni 10 üyesine karşı yükümlü olacağını şöyledi.


PROTOKOL’DA KIBRIS
BBC’ye göre; bilinen, deklarasyon metninde dört temel unsurun yer alacağı sanılıyor.


– Uyum protokolünün imzalanması ile Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki özel ilişkilerin etkilenmeyeceği,
– Uyum protokolünün 1960 anlaşmalarından kaynaklanan haklara zarar getirmeyeceği,
– Protokolün imzalanmasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanındığı anlamına gelmeyeceği
– Türkiye’nin Birleşmiş Milletler gözetimindeki çözüm sürecine desteğinin devam ettiği.


Söz konusu bildirinin içeriği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Çarşamba günü Londra’da yaptığı görüşmenin de ana gündem maddesiydi.


AB dönem başkanı İngiltere’nin, Kıbrıslı Rumların tepkisini çekecek ve müzakerelerin başlamasını tehlikeye atabilecek ifadelerin yumuşatılmasını istediği biliniyor. Londra’nın özellikle, Rumların Türk limanları ve hava sahasını kullanamayacağına ilişkin ifadelerin metinde yer almamasını istediği belirtiliyor. İngiltere’nin kaygısı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye’nin 3 Ekim’de başlaması öngörülen üyelik müzakerelerinin yol haritası niteliğindeki çerçeve belgesini veto etmesi.

681560cookie-checkPapadopulos’tan ‘veto’ tehditi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.