‘Dayım terörist falan olamaz!’

Polis Londra Tooting’deki kebap dükkanının üstündeki daireye yaptığı baskın sonrasında kebapta çalışan Hidayet Derya’nın yanısıra Samsunlu İslam Tat, Kahramanmaraşlı İbrahim’i gözaltına almıştı.


Açık Gazete’nin bulduğu Derya’nın yeğeni Ersin Çelebi, Londra’da öğrenci olarak bulunuyor. Çelebi, dayısı Hidayet Derya’nın suçsuz olduğunu belirterek şunları söyledi:


“Dayımın gözaltına alındığını bu sabah akrabalarımdan duydum ve şok oldum. Hiç beklemediğim bir şeydi.  Dayımın böyle bir olaya karışmış olacağına ihtimal bile vermem. Dayım terörist falan olamaz. Kendisi içki ve sigara dahi kullanmayan birisidir. Beş vakit namaz kılmaz ama inançlıdır.”


Çelik, dayısı Derya ile ilgili şu bilgileri verdi:


“İngiltere’ye 1997 yılında göçmen olarak geldi. Türkiye’deyken de İstanbul  Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. Bekardır… 6 yıldır aynı kebapçı da çalıştı. 2 ay sonra İngiliz pasaportu alarak vatandaş olacaktı…”


POLİS BİLGİ VERMİYOR 
 
Açık Gazete’ye açıklama yapan, Londra Polisi anti-terör yasası gereği tutuklanan 9 sanık ile ilgili hiç bir açıklama yapılmadığı ve bu aşamada yapılmayacağını söyledi.


Tooting Broadway’de baskın çevresinden edinilen bilgilere göre; operasyon sonucu polis tarafından gözaltına alınan üç Türk gencinin kaldıkları odada başlatılan arama tamamlandı. Polis yetkilileri, kapısının kilidini kırarak girdikleri odada uzun süren arama işlemini tamamladıktan sonra, kilidi tamir ederek, odanın yeni anahtarını kebap dükkanının sahibi Ahmet Ali’ye teslim ettiler.


İngiltere’ye 3 aylık vizeyle geldiği belirtilen, soyadı bilinmeyen İslam adlı 26 yaşındaki Samsunlu gencin cep telefonu kayıtlarının polis tarafından incelenmesi sonucu, Manchester ve Birmingham’ın defalarca aranmasının tespit edilmesinden sonra, gencin gözaltına alındığı öne sürüldü.


İslam’ın çalıştığı işyerinin sahipleri ve müşterileri ise ağabeyinin öğrenci gönderdiği İslam’ın okul ve kalacak yer bulma karşılığında para kazandığını, bu nedenle Manchester ve Birmingham ile telefon görüşmeleri yapmış olabileceğini söylediler.


Bazı çevre sakinleri de, Tooting Broadway semtine bu sabah yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan diğer 6 kişinin kebap dükkanının arka sokağında oturan, Somali, Pakistan ya da Cezayir vatandaşları oldukları tahmin edilen kişiler olduklarını belirttiler.


Bu kişilere göre, polis muhtemelen, bu kişilerin gözaltına alındıkları evlerin bulunduğu sokağa açılan kebap dükkanının arka kapısından kaçışları önlemek için kebap dükkanına da baskın düzenledi. Bu sırada dükkanda bulunan üç Türk’ün ”tedbiren” gözaltına alındıkları tahminleri de yapılıyor.


FOTOĞRAF: Ersin Çelebi

782680cookie-check‘Dayım terörist falan olamaz!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.