ABD’de Çin kökenli ağaç kurdu alarmı

Ağaç kurduna çare bulunamıyor. ABD ve Kanada ormanları tehlike altında. Kuzey Amerika ormanları, “kestane kanseri” hastalığının ardından, şimdi de Çin asıllı bir ağaç kurtçuğunun istilâsı altında kaldı.

Bilimadamları 10 yıl önce karşılaşılan Çin kökenli ağaç kurdunun önünü alamıyor. “D” harfi şeklinde bir oyuk açarak ağaca saldıran böcek için ABD ormanlarında alarm ilan edildi.

Sadece, ABD’nin orta eyaletlerinden Michigan’da 15 milyon adet ağacın bu kurtçuğun kemirmesiyle kuruyup yok olduğu açıklandı. Indiana Eyaleti’ndeyse 1 yılda, 200 bin civarında ağacın bu kurtçukların saldırısıyla kuruduğu bildirildi. Ohio, Illinois ve İowa’da da görülen böceği imha için binlerce dönüm orman alanı gözden çıkarılıyor. Çin kurtçuklarının saldırısına karşı, ABD’nin en gelişmiş ormancılık fakültesine sahip Purdue Üniversitesi ulusal düzeydeki araştırmalarına  hız verdi.

“Kül kurdu” adı verilen böceğin larvası, solucan benzeri bir görünümde ortaya çıkıyor. Böcek hızla gelişerek çekirge biçimini alıyor. Boyu 1 santimi geçmeyen bu böceklerin saldırısı altındaki bir ağaç, yangından çıkmış gibi kül halinde olduğu yerde eriyip un ufak oluyor. “Kül böceği” adını, ağacı küle dönüştürmesinden alan böceğin gövdeyi kemirmeye başladığı yerde, önce kusursuzca oyulmuş yanlamasına “D” harfi biçiminde bir oyuk beliriyor. Ormancılar ağaçlarda “D” harfini gördükleri yeri budayıp, ağacı kurtarmaya çalışıyor.

Kamu ormanları yanı sıra, Amerikan evlerinin bahçelerindeki ağaçların taramasına da başlandı. Orman idaresi, özel bahçelerdeki ağaçların budanması işini ücretsiz üstlendi.

ABD Ormancılık Dairesince karantinaya alınan bölgelerden toplanmış örnekler üzerinde çalışmalarını sürdürmekte bulunan Purdue Ormancılık profesörlerinden Jodie Ellis, böceğin hızla evrim geliştirdiğini söyleyerek, “Biz nereye gidersek gidelim, arkamızdan gelecek gibi görünüyor” diyerek, şimdilik, duyulan çaresizliği belirtti.

Geçen yüzyılın başlarında, yine Çin üzerinde gelen bir tür bakteri mantarı olan “Cyrphonectria Parasitica” adlı hastalık sonucu, Amerikan Kestane ağaçlarını tamamı çürümüş, bu salgına Çin Kestane Kanseri adı verilmişti. Kestane kanser salgınından sonra, ikinci büyük orman felâketi olan kül böceklerinin ABD’den başka yerlere yayılmaması için önlemler alınıyor.


(FOTOĞRAF KAYNAĞI: www.invasive.org

1126780cookie-checkABD’de Çin kökenli ağaç kurdu alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.