ABD’den İngiltere’ye: AB’yi terketme

Amerikalı diplomat, aksi takdirde Avrupa Birliği’nden çıkmış bir İngiltere’nin uluslararası planda yalnızlaşacağını ve Washington’la ilişkilerinin de bundan darbe alacağını söyledi.

Guardian, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğini ya da Birlik içindeki konumunu referanduma götürmesi olası görülen Başbakan David Cameron’a Beyaz Saray’dan kesin ve net bir uyarı geldiğini bildiriyor.

Financial Times’ın da vurguladığı gibi, Amerikalı diplomatların bu çizgide bir açıklama yapmaları nadiren rastlanılan bir şey.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, ”İngiltere’nin Avrupa Birliği içindeki sesi, Amerika için kritik önemde… Avrupa Birliği ile gelişen ilişkilerimiz var ve bu oluşum içinde İngiltere’nin sesinin güçlü çıkmasını istiyoruz” yorumunu yaptı.

Guardian’a göre, Muhafazakar Partili Başbakan David Cameron’ın önümüzdeki haftalarda yapması beklenen kilit önemde bir konuşmada büyük olasılıkla, 2015’teki İngiltere seçimlerinde tek başına iktidara gelmesi durumunda, Avrupa Birliği’ne teslim edilmiş bazı yetki ve hakların geri alınması için çalışacağını ve Brüksel’le ilişkileri yeniden kurgulayan bu politikanın halk oylamasına sunulacağını vaadetmesi bekleniyor.

Guardian, yakın zaman içinde İngiltere’de yapılan anketlerde Avrupa Birliği’nden geri çekilmeye verilen desteğin arttığını gören Washington’un bu manzara karşısında alarma geçtiğini düşünüyor.

Gazetenin ifadesiyle Amerika’nın İngiliz iç politikasına bu şekilde ”müdahale” etmesi, duyulan kaygının boyutlarını gösteriyor.

845990cookie-checkABD’den İngiltere’ye: AB’yi terketme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.