Aborijin toprağına göz diktiler

Avustralya hükümeti Aborijinlerden zorla toprak satın almaya hazırlanıyor.

Merkezi hükümetin, Batı Avustralya eyaletinin muhafazakâr yönetiminin istimlak kararına destek vermesi yerli halk Aborijinlerin yanı sıra çevrecilerin de tepkisini çekti.

Canberra yönetimi, ülkenin güneyindeki Kimberley bölgesinde yapılması planlanan tesisin inşasının ekonomik krize karşı mücadelede büyük bir fırsat olduğunu savunurken, Aborijinler projeyi zor kazandıkları hakların çiğnenmesi olarak görüyor.

ÖZÜR NEYE YARADI?

Bölgedeki Aborijinlerin temsilcisi Kimberley Toprak Konseyi Başkanı Wayne Bergmann, yerli halkın evlerinden edildiği sömürge dönemlerine geri dönmemek gerektiği uyarısı yaptı. Bergmann, hükümetin bu adımını Aborijinler açısından “kafalarına bir silah dayalıyken pazarlık etmek gibi” diye niteledi.

Yeşiller Partisi’nden Senatör Rachel Siewert da bu yılın başlarında Aborijinlerden özür dileyen ve geçmişteki hataları tekrarlamama sözü veren Başbakan Kevin Rudd’un bunu tekrarlamak üzere olduğunu söyledi. Proje, kıyıdan 200 kilometre açıktaki Browse havzasındaki büyük doğalgaz rezervlerinin Kimberley’deki tesise pompalanmasını içeriyor.

1183920cookie-checkAborijin toprağına göz diktiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.