Ada’da Temmuz etkinlikleri başladı

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirdiği Kıbrıs harekatının anısına kutlanan Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla, resmi törenler yanında, sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenlenecek.


Türkiye devlet ve hükümet yetkilileri ile askeri erkanın da katılımıyla gerçekleştirilecek törenlerde Türk hükümetini Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki bir heyetin temsil etmesi bekleniyor.


KKTC bu yıl, Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinden de çok sayıda konuğu ağırlayacak. Kutlamalar çerçevesinde bu yıl da Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke’de törenlerin yanı sıra sergi, konser ve meclis takımlarının futbol karşılaşması gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.


20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına yönelik hazırlıklar sürerken KKTC’nin bu coşkusuna ortak olacak konuklar bugünden itibaren adaya gelecek. 33 ülkeden gelecek politikacı, akademisyen, işadamı ve basın mensuplarından oluşan heyetler, KKTC’de bulunacakları sürede etkinliklere katılacak, resmi temas ve incelemelerde bulunacak. Konuk heyetler, 21 Temmuz’da adadan ayrılacak.


DARBEYE PROTESTO


KKTC’de yüzlerce Kıbrıslı Türk, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamayı hedefleyen EOKA darbesini protesto etti.


Uluslararası Kuzey Kıbrıs Konseyi’nin düzenlediği gösteriye katılan yüzlerce Türk, Lefkoşa’da Rum ve Türk kesimlerini ayıran Ledra Palas geçiş noktasına yürüdü.


Göstericiler, 15 Temmuz darbesinin Türklerin yok edilerek Enosis amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, Rum yönetiminin bugün de aynı amaç peşinde olduğunu belirtti. Göstericiler, Rumların katlettiği Türkleri temsil eden tabutlar üzerine de çiçekler bıraktılar. Eylem, Ledra Palas’ta düzenlenen kısa metrajlı EOKA darbesi filmiyle sona erdi.


RUM KESİMİ’NDE ETKİNLİKLER


Rum Meclisi geçen gün özel bir toplantı yaptı. Toplantıya Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ve Bakanlar Kurulu üyeleri de katıldı. Konuşmada darbe ve kendi deyimleriyle  “Türk istilasını” kınadılar, ölenleri ise saygıyla andılar. Ayrıca, Lefkoşa yeni Rum mezarlığındaki Konstantinu ve Elenis kilisesinde darbede öldürülenler için ayin düzenlendi.


Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas, özel birleşimde yaptığı konuşmada, “taksimin hiçbir zaman çözüm seçeneği olmasının söz konusu olmadığını ve bu bağlamda Kıbrıs sorununun çözümünün ve adanın birleştirilmesi çabalarının terk edilmeyeceğini” söyledi.


Hristofyas, arzuladıkları çözüme de işaret etti ve çözümün 1977 ve 1979 Doruk Anlaşmaları, BM kararları ve uluslararası hukuk ilkelerine dayalı olması gerektiğini belirtti. Hristofyas, “İki toplum arasında uzlaşılmış, işgali ve taksimi sonlandıran, tüm halkın temel insan haklarını tesis ederek güvence altına alan ve üçüncülerin (yabancıların) vatanımızın iç işlerine müdahalesini imkânsız hale getiren bir çözüm arzuluyoruz” şeklinde konuştu.


Hristofyas, müzakerelerin Annan planı temelinde başlatılması ön koşullarının yaratılması çabaları üzerinde odaklandıklarını da söyledi.


AKEL Meclis Sözcüsü Nikos Katsuridis da konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değindi ve “Adanın yeniden birleştirilmesinin, sadece gerçekçi temaslarla ve Anglo-Amerikanların veya Türkiye’nin değil, halkın çıkarlarını ön planda tutan çabalarla mümkün olacağını” söyledi.

681190cookie-checkAda’da Temmuz etkinlikleri başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.