Adetiniz düzensizse şekere dikkat…

Ulusal Üreme Tıbbı ve Tüp Bebek Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, adet düzensizliği ve tüylenmede artış gibi belirtilerle kendini gösteren “polikistik over sendromu” bulunan iki hastadan birinde şeker düzensizliği bulunduğunu açıkladı.


Polikistik over sendromunun en önemli belirtileri şöyle:


“-Adet düzensizliği: Düzensizlik yılda 6 ya da daha az adet görmeyle kendini gösteriyor. Düzensiz adet görme sonucunda ’endometrium’ denilen rahim zarı düzensiz olarak kalınlaşırken, bu da kanser riskini artırıyor,


-Tüylenmede artış: Tüylenme özellikle yüzde, çene altında, göğüs uçlarında ya da göbeğe doğru olur. Yine erkeklik hormonunun yüksekliği erkek tipi saç dökülmesine, yağlanma ve sivilcelere de yol açar.”


Bu tablonun yumurtlama bozukluğuna yol açtığı için gebe kalmayı engellediğini ifade eden Prof. Dr. Hakan Yaralı, gebe kalamama şikayetiyle değişik merkezlere başvuran kadınların neredeyse yarısında polikistik over sendromu bulunduğuna işaret etti.


Yaralı, “Kadınlar bize genellikle adet düzensizliği, gebe kalmakta sıkıntı ve tüylenmede artış şikayetleriyle başvuruyor. Ancak bu hastalığın çok önemli bir metabolik tarafı var. Polikistik over sendromu tablosunda, şeker hastalığında olduğu gibi insülin etkisine karşı direnç olur. Araştırmalara göre, bu hastalığı olanların yüzde 40’ında gizli şeker, yüzde 8’inde de aşikar şeker var. Neredeyse polikistik over sendromu olan iki hastadan birinde şeker düzensizliği çıkıyor” dedi.

722170cookie-checkAdetiniz düzensizse şekere dikkat…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.