Toplumun seçimlere ilgisi büyük

Bazı bölgelerde sayımların ertesi günü yapılacağı için seçimlerdeki genel sonuçlar 5 Mayıs akşamı alınabilecek… 


Türkçe konuşan toplum adına yerel seçimlere katılan adaylarda patlama oldu. Geçen döneme kıyasla 3 katı olan 30 aday belediye meclislerine girmek için yarışıyor.


Sandık başlarındaki bazı adaylara Türkçe konuşan toplumun katılma oranı, kazanma şansları ve iktidardaki Yeni İşçi Partisi’ndeki skandalların seçimlere olası etkisini sorduk. Heyacanlı bekleyişteki adaylar da son demeçlerini gazetemize verdiler:


Aslı Demirel (Respect – Hackney): Bu seçimlerde Türkiyeli seçmenlerin katılımı çok yüksek. Bu da toplumumuz adına çok sevindirici. Bölgemizde yeni bir oluşum olmasına karşın Respect’ten kazanma şansımız yarı yarıyadır. İkitidardaki Yeni İşçi Partisi ve Green Parti de çok iddialı. Yeni İşçi Partisi’nin bu bölgede kaybetme şansı büyük. Seçim çalışmalarından edindiğim izlenime göre; eğitim kesintileri, artan konut sorunu, Irak Savaşı ve hükümet skandallarının Tony Blair başbakanlığındaki hükümete oy kaybettirdiğini düşünüyorum. Ayrıca geçen hafta “Kara Çarşamba” diye anılan İçişleri Bakanı Charles Clarke’ın Nisan’ın başındaki 1000’den yabancı suç işleyeni sınırdışı edilmesi yerine salıverilmesini hükümete 3 hafta sonra bildirilmesi bardağı taşıran son damla oldu… Respect’e getirilen eleştiriler arasında da George Gallowaw’in “Biri Bizi Gözetliyor Programı’na katılması ön plana çıkarılmaya çalışılıyor ama Galloway’in gençlik kesimine seslenmeyi amaçladığı ve oradan elde ettiği geliri Filistinliler’e verdiği her nedense görmemezlikten geliniyor…


Yasemin Brett (Yeni İşçi Partisi – Enfield): Bizim toplumun seçimlere ilgisi gayet iyi. Benim seçmenlerimin çoğu Rum. Rumlar beni şimdiye kadar hep destekledi. Rum dükkanlarında benimle ilgili afişleri dükkanlarına asmışlar. Skandallar her zaman seçimleri etkiler. Bu bizi de etkiledi diyebiliriz. Bundan kaçış yok ama yerel yerel hizmetleri de unutmamalı.


Meral Ece (Liberal Demokratlar – Islington): Türkçe konuşan toplumun katılma oranı çok iyi… İki yıldır çalışmalarını sürdüren Seçim Platformu’nun bunda katkısı olduğunu sanıyorum. Geçen seçimlerde bizim bölgemizde 36 Liberal, 10 Yeni İşçi Partisi belediyede sandalye kazandı. Oysa Islington Yeni İşçi Partisi lideri Tony Blair’in geldiği bölgedir… Yeni İşçi Partisi 30 yıldır yüksek belediye vergileriyle halkı bıktırmıştı. Liberallerin çevre dostu olması bu seçimlerde de oy kazandıracaktır. Ayrıca Yeni İşçi Partisi’nde bitmez tükenmez skandallar seçmeni çok kızdırdı. Muhafazakarlardan beter oldular. Sanırım skandallar Liberallere ciddi oy getirecek…


Nilgün Canver: (Yeni İşçi Partisi – Haringey): Haringey’de Bizim toplumdan 5-6 bin kayıtlı zeçmen var. Enfield’de bu sayı 17 bine çıkıyor. Siyasi çalışmalarda katılımın yüksek olacağı izlenimini edindim. Şu an sandıkların birinin önündeyim. Buraya gelip giden epey Türk oldu. Yeni İşçi Partisi’nin Haringey’de yine lider olacağını düşünüyorum. Diğer partiler bazı olayları skandallara dönüştürüp Yeni İşçi Partisi’nin aleyhine propaganda yapsalar da seçmen bunun bir yerel seçimler olduğunu ve belediyeden aldığı servislerle ilintili olduğunu çok iyi biliyor. Yeni İşçi Partisi’nin çoğunlukta olduğu belediyelerde servisler son derece iyi, toplum güvenliği ve çevre dostu çalışmalar ön planda. Geçen Genel Seçimler’de olduğu gibi bazı bölgelerde bize karşı mutlaka protesto oyları olacaktır. Skandal propagandalarından etkilenenler olacaktır. Geçen seçimlerde oy kaybetmemize karşın yine de kazanmıştık. Biz bu seçimlerde yerel hizmetlerin oylandığını söylüyoruz…


Gülay Oğuzkanlı (Yeni İşçi Partisi – Hackney): Çoğunlukla oy kullanma eğilimindeler. Genel eğilim de Yeni İşçi Partisi’nden. Oturduğun yerden aday olunca ilgi çok fazla. Yerel seçim çalışmaları kapsamında ev ziyaretlerine gittiğimizde tabii hemen skandallar gündeme geliyor ve Başbakan Tony Blair eleştiriliyor. Biz de bunun bir yerel seçim olduğunu, protesto oyların Muhafazakarlar’ın işine geleceğini söylüyoruz… Genellikle skandal ile yerel seçim ayrı tutuluyor denilebilir…


Feryal Demirci (Yeni İşçi Partisi – Hackney): Başlarda Türk toplumun ilgisi yoktu. Sandık başında bekliyorum. Oy verme sözü verenler geldi. İlgi çok… Kapı kapı dolaşarak seçmenleri oy vermeye çağırıyoruz. Dil sorunundan dolayı biraz çekingenlik var ama biz yardımcı oluyoruz. Bazı yaşlıları sandıklarına biz götürdük. Skandallar ne yazık ki seçimleri etkiledi. Ev ziyaretlerimizde protesto edeceklerini söyleyenler de oluyor ama biz de “Yerel hizmetlere göre değerlendirin lütfen” diyoruz…


Ayfer Orhan (Yeni İşçi Partisi – Enfield): Şu an sandık başındayım… Türkçe konuşan toplumun seçimlere ilgisi iyi. Akşamüstü eşleriyle birlikte sandığa geleceklerini sanıyorum. Skandalların seçimleri etkilememesi için çaba gösteriyoruz. Seçmen bölgede beni tanıdığı için genel politikadan farklı değerlendiriyor.


Dilek Doğuş (Yeni İşçi Partisi – Haringey): Bizim toplumun ilgisi Haringey’de çok iyi. Oylarını kullanmak için telefonla bile soranlar oluyor. Skandallar son dönemde kötü oldu. Gönül isterdi ki olmasın ama bizim toplumdan bana gelen bir tepki ya da eleştiri yok.


SEÇİM PLATFORMU


İngiltere’de 350 binin üstünde olduğu tahmin edilen Türkçe konuşan toplumun seçme ve seçilme hakkını kullanması için oluşturulan Seçim Platformu yaptığı açıklamada Türkçe konuşan toplumun mutlaka sandığa gitmesi ve hangi partiden olursa olsun Türkçe isimlere oy vermesini istedi.


Seçim Platformu 2 yıl önce Türkçe konuşan topluma hizmet eden sivil toplum örgütleri, cami ve cemevi temsilcileri ile işadamlarının biraraya gelmesiyle oluşturulmuştu. Londra’da ilk kez Türkçe konuşan toplumda geniş bir kesimi biraraya getirmeye başaran Seçim Platformu yaptığı kampanyalarla 2 bin 500’e yakın seçmeni seçim kütüklerine yazdırmış ve adayları tanıtım günleri düzenlemişti.


ADAYLARIN İSİMLERİ
Yerel seçimlerde yarışacak adaylar şöyle:


YENİ İŞÇİ PARTİSİ: Nilgün Canver (Haringey St. Anns), Dilek Doğuş (Haringey Bruce Grove), Muttalip Ünlüer (Hackney Stoke Newington), Feryal Demirci (Hackney Lordship Lane), Deniz Oğuzkanlı (Hackney Lea Bridge), Gülay Oğuzkanlı (Hackney-De’Beauvoir), Evrim Laws (Southwark-Peckham Rye), Ayfer Orhan (Enfield-Ponders End), Yasemin Brett (Enfield-Brwes), Ahmet Karahasan (Enfield Jubilee), Ahmet Öykener (Enfield-Lower Edmonton), Alev Camızoğlu ((Enfield Southbury),


MUHAFAZAKAR PARTİ: Metin Noyan (Enfield Upper Edmonton), Adil Certel (Enfield Bowes), Sakine Ateş (Enfield Hazelbury), İbrahim Erdoğmuş (Hackney Queensbridge), Doğan Delman (Enfield Highland), Ertan Hürer (Enfield Winchmore), Kamuran Kadir (Enfield Jubilee), Alper Kurtaran (Enfield Lower Edmonton), Beyzade Beyzade (Enfield Hazelbury), Mehmet Bezginsoy (Croydon West Thomton)


LİBERAL DEMOKRATLAR: Meral Ece (Islington), Işıl Güler (Islington Holloway), Derviş Mercan (Enfield Lower Edmonton), Adil Demirci (Haringey), Sera Hülya Kentman (Lewisham)


RESPECT: Aslı Demir (Hackney), Sait Akgül (Haringey Westgreen), Tekin Kartal (Haringey St. Ann’s)  


 


 

790640cookie-checkToplumun seçimlere ilgisi büyük

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.