Şaibeli oyların sayımı bugün başlıyor

110 milyon nüfuslu, içinde kızılderilisinden, kırmasından bir çok etnik grubun yaşadığı, İspanyolca yanında yaklaşık 50 yerli dilinin konuşulduğu, çoğunluğu Katolik olan ABD’nin Latin Amerika’ya açılan kapısı aynı zamanda göç ve uyuşturucu yüzünden en büyük başağrışı, bizimde kısaca tekila veuyuyan Meksikalı imajıyla tanıdığımız, Latin Amerika”nın en ağlak pembe dizi üreticisi Meksika’da, 2 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hala askıda.

Her geçen gün biraz daha karmaşarak devam eden sonuca ulaşma çabaları bir türlü başarıya ulaşamıyor.  Federal Seçim Bürosu’nun (İFE) kontrolünde sayılan oylara göre
seçimlere katılan 5 aday arasından Ulusal Hareket Partisi (PAN) adayı Felipe Calderon seçimlerin galibi ilan edilmişti. Ancak aralarındaki 0.58 puanlık fark ile ikinci ilan edilen Demokratik Devrim Partisi’nin (PRD) adayı Andres Manuel Lopez Obrador seçimlerde şike yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı, yeniden sayım talep eden PRDlilerin isteğini, yedi kişiden oluşan mahkeme heyeti şartlı olarak kabul etti. Söylemlerinde her bir sandığın tek tek sayılması isteğini dile getiren Obrador’a mahkeme, seçimlerde kullanılan 41 milyon oyun yeniden sayılmayacağını yalnızca şaibe olduğu iddia edilen 11bin sandığın sayılacağını söyledi.

Bu karara göre, 9 Ağustos’da başlayacak yeniden sayma işlemleri, 13 Ağustos’da bitirilecek.

1994 yılına kadar seçim tarihi şaibelerle dolu olan Meksika’da, 1994 ve 2000 seçimlerinden sonra IFE’ye ve sisteme duyulan güven yenilenmişti, ancak yine de, iki lider arasında bir puana bile varmayan fark, doğal olarak akıllara `olabilir mi?` sorusunu getiriyor.

Şimdilik mahkeme kararı, solcu lideri ve yandaşlarını hayal kırıklığına uğratsa da, sayılacak 11bin sandığın şu an elde bulunan sonuçlarla uyuşmaması, PRDlilere tüm sandıkları açtırmak için bir gerekçe olabilecek.

Kararın açıklanmasından sonra verdiği demeçte tüm PRDlileri Pazar sabahı saat 11.00 Zocalo Meydani’na davet eden Obrador halkın arkasında olduğunu ve pasif direnişlerinin süreceğini söyledi.

Seçim sonuçlarının ilanından sonra ülkenin bir çok eyaleti, özellikle de Obrador”un kalesi kabul edilen başkent Meksiko çok yoğun ve ciddi protesto eylemlerine sahne oluyor. Başkent Meksiko’nun neredeyse şehri bir baştan diğerine kesen en önemli ve uzun arterlerinden biri olan Reforma Caddesi’nin 10 km.lik bölümünü tamamen kapatan protestocular cadde üzerine ve şehir merkezi kabul edilen Zocalo Meydani’na kurdukları çadırlarla 24 saat boyunca eylemlerini sürdürüyorlar.

FOTOĞRAF: Andres Manuel Lopez Obrador

1133980cookie-checkŞaibeli oyların sayımı bugün başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.