‘Ateşkes’ istemeyen Blair yalnızlaşıyor

Başbakan Tony Blair’in Dışişleri’nin Ortadoğu’da geleneksel denge politikasının dışına çıkması ve İsrail saldırılarını durduracak “ateşkes” çağrısında bulunmamasına ülke çapındaki tepkileri artıyor.


ELEŞTİRİLER ARTIYOR


640 milletvekilli Westminister Parlamentosu’nda (Avam Kamarası) Blair’e karşı toplanan imza sayısı 204’e ulaştı. Parlamentoda 330 İşçi Partili milletvekilinin 119’u liderlerine karşı imza verdi. Milletvekilleri de Blair’in kişilikli bir dış politika izlemesini ve açıkca İsrail’i eleştirmesini istiyor…


İngiltere basını ise Başbakan’ın Lübnan politikası nedeniyle koltuğundan olacağını öne sürdü. İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Independent, Başbakan’ın izlediği Ortadoğu politikasının iflas ettiğini Irak’a demokrasi götürüyoruz diye yola çıkılmasına karşın ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdiğini yazdı. Basın ayrıca geçen hafta ABD gezisinde Başkan Bush ile görüştükten sonra Başbakan’ın koltuğuna daha sıkı sarılarak, tamamlaması gereken misyonu olduğuna inandığını öne sürdü. Blair’in yıl içinde koltuğunu Maliye Bakanı Gordon Brown’a bırakması bekleniyor…


Bir süre önce de aralarıdnda Nobel ödüllü yazar Harold Pinter’in de bulunduğu 42 aydın gazetede yayınladıkları başbakana açık mektup da Başbakan’ı “İngiltere’yi dünyada yalnızlaştıran İsrail yanlısı politikadan vazgeç” çağrısında bulunmuştu.


Blair’in İsrail yanlısı politikasına karşı sivil toplumdan da eleştiriler yükseliyor. 5 Ağustos günü Londra’da yapılan protestoya aralarında İşçi Partili milletvekili ve taraftarlar ile Londra Stamford Hill’de yaşayan Ortadox Yahudileri’nin de bulunduğu 100 bin protestocu katıldı. Lübnan’da öldürülen çocukların anısına Başbakan’lığa çocuk ayakkabılarının bırakıldığı gösteride konuşan İşçi Partisi sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn de hükümetin Ortadoğu politikasının yanlış olduğunu ve öncelikle bölgede katliamı durduracak koşulsuz ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini dile getirdi.


Müslüman dernekleri de Blair’in Ortadoğu’daki çözümü ABD’ye havale ettiği ve ABD’nin de yavaş hareket eden BM aracılığıyla İsrail’e zaman kazandırdığını savunuyorlar. Sivil toplum örgütlerinin Blair’in politikasını gözden geçirmesini isteyen 40 bin imzalı bildiriyi geçen pazar günü Başbakanlık’a bıraktılar.


TÜRK POLİTİKACILAR DA KIZGIN


Blair’in politikasına karşı İşçi Partisi’nde aktif politika yapan Türkler’den de eleştiriler yükselmeye başladı. Enfield Belediye Meclis Üyesi ve eski Belediye Başkanı Yasemin Brett, Başbakan Blair’in politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.


İşçi Partisi’nden Kıbrıslı Türk politikacı Ahmet Karahasan da bölgelerinden Blair’in dış politikasını eleştiren bir mesaj gönderdiklerini söyledi.


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu): Savaş karşıtı gösteri sonrasında “Blair Gitmeli” yazan poster çöpte…

793390cookie-check‘Ateşkes’ istemeyen Blair yalnızlaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.