Şaka, İngiliz işadamlarını kızdırdı

Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nın (Turkish-British Chamber of Commerce and Industry -TBCCI) 25’inci kuruluş yılı, geçtiğimiz Cuma gecesi Savoy Hotel’de düzenlenen bir resepsiyon ve ardından da görkemli bir balo ile kutlandı.


TBCCI’ın  Londra’daki 25’inci kuruluş yılı gecesinde “Charles ve Camilla’ benzerinin davet edilmesi eski eş başkan Michael Thomas’ı kızdırdı. Thomas, ‘Türkleri anlamıyonum, karikatür konusundaki hassasiyetlerini Kraliyet ailesine de göstermeleri gerekirdi” dedi.


TBCCI’ın gecesine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ve Başkonsolos Sanlı Topçuoğlu, eski Dışişleri ve Savunma Bakanlarından Jeremy Henley, TBCCI Başkanı Remzi Gür ve TBCCI Başkan Yardımcısı eski Westminister Belediye Başkanı Harvey Marshall ve çok sayıda Türk ve İngiliz işadamı katıldı .


Gecenin ilerleyen saatlerinde “Galler Prensi Charles ve sevgili eşi Cornwall Düşesi Camilla anonsu yapıldı. Geceye katılan 280 konuk ve basın sürpriz karşısında heyecanlandı. Bütün konuklar ayağa kalkarak salona giren çifti alkışladı. Durum kısa süre sonra anlaşıldı ve TBCCI yönetiminin sürpriz bir şakası olduğu konukların Prens ve Düseşe benzeyen komedyenler olduğu anlaşıldı.


‘Camilla’ sahnede konuklara gülümserken, ‘Prens’ kısa bir konuşma yaparak eşiyle birlikte geceye katılmaktan mutluluk duyduğunu, eşiyle Türkiye’yi çok sevdiklerini ve ilk kez birlikte gitmeyi planladıklarını söyledi. Ardından Türkçe olarak davetlilere “iyi eğlenceler “ dileyen ‘Prens Charles’  Bakan’ın bulunduğu masaya gitti. Sanayi ve Ticaret Bakanı  Çoşkun ayağa kalkarak ‘Prens’ ile tokalaştı ve iyi niyet dileklerini kabul etti. Komedyenler daha sonra masa masa dolaşarak konuklarla birlikte fotoğraf çektirdiler…



ELEŞTİRİLER
Gecenin sonunda bazı İngiliz üyeler yapılan şakadan rahatsız olduklarını dile getirdi. TBCCI eski eş başkan Michael Thomas’ı “Türkleri anlamıyonum, karikatür ve bayrak konusundaki hassasiyetlerini Kraliyet ailesine de göstermeleri gerekirdi” dedi.


“Benim başkanlık döneminde böylesi bir şakaya izin vermezdim” diyen Thomas, “Çok utanılacak bir şey. Yönetim derhal istifa edip, Türk ve İngiliz hükümetinden özür dilemelidir. Türk Bakan ve Büyükelçi’ye de saygısızlık yapılmıştır. Yurtdışında olduğum icin geceye katılamamıştım ama iyi ki de böylesi bir densizliğe tanık olmamışım. Alay edilen Kraliyet ailesi Türkiye’nin en büyük destekcisidir. Yönetim Kurulu’nu eleştirerek sorumlularınından hesap soracağım. Orası bir ‘working man club’ değil, işadamları derneğidir” dedi.


Eski yönetim kurulu üyesi Clare Chapman da ‘sürpriz’e tepki göstererek”Böyle bir olay Kraliyet ailesi  ile dalga geçmektir. Üstelik  iki taraflı, hem Türk hem İngiliz olan bir kuruluşun balosunda Kraliyet fertlerinin taklitleri yanlıştı. Özellikle  Türkiye’nin Londra Büyükelçisi ve Başkonsolosu ve Türkiye’den gelmiş konuk bir bakanının da bulunduğu bir mecliste onları da ayağa kaldırmak yakışık almadı” dedi. Chapman,İngiliz kraliyet ailesinden  York Dükü Prens Andrew’in geçtiğimiz Kasım ayında  Türkiye’ye gelerek, Prens Edward’ın da 75’nci yıl Cumhuriyet balosu kutlamalarına katılarak Türkiye’ye destek verdiğini hatırlattı.


Öte yandan TBCCI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve gecenin düzenlenmesinde emeği geçen Harvey Marshall, sürpriz şakayı savunarak, “Herkes beğendi” dedi. Marshall eleştireleri de “Olabilir ama çoğunluk bu görüşü paylaşmıyor. Sürpriz şaka yönetim Kurulu’nun düşüncesiydi. Eski eşbaşkan Mr. Thomas Yönetim Kurulu’nda değildir” demekle yetindi.


İÇ FOTOĞRAF: Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna, TBCCI Başkanı Remzi Gür

780080cookie-checkŞaka, İngiliz işadamlarını kızdırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.