Akdeniz’de orkinoslar izlenecek

”Yunus S” araştırma gemisinin koordinatörü Doç. Dr. Saadet Karakulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez KKTC sularında ”Doğu Akdeniz’de Ton Balıklarının Larva Dağılımı” adlı proje çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.


Araştırmada, orkinos balıklarının Doğu Akdeniz’de yumurtlama zamanları, stok miktarları, türlerin dağılım alanları ve larva ile çevre şartları arasındaki ilişkiler belirleneceğini anlatan Karakulak, toplam 55 istasyonda araştırmanın yapılacağını belirtti.


Proje kapsamında araştırmalara Anamur-Girne arasında başladıklarını belirten Karakulak, şunları kaydetti:


”’Mersin ve İskenderun körfezinden, Kıbrıs Karpaz’a yönelerek Antalya körfezi hariç, Doğu Akdeniz’in tamamını taramış olacağız. Doğu Akdeniz’deki ton balıklarının üreme alanlarıyla ilgili çalışma yapıyoruz. Dünyada ekonomik tür olduğundan ve stokları azaldığından orkinos üreme alanları çok önemli. 2004 yılına kadar üreme alanı Batı Akdeniz olarak biliniyordu, ancak Doğu Akdeniz’deki bir çalışmamızda bu bölgede de üreme alanları olduğuna dair bulgular elde ettik. Bu araştırmayla üreme alanlarını belirleyerek hem türün devamına hem de sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlayacağız.”


İLGİLİ HABER: Akdeniz orkinoslarını kaybediyor

1045610cookie-checkAkdeniz’de orkinoslar izlenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.