Alakır’daki heyelan HES’i vurdu!

Alakır’daki HES’lerle ilgili raporu kitap haline gelen Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bölgede taşkın ve toprak kaymaları olacağı konusunda geçtiğimiz yıl ilgilileri uyarmıştı. Alakır Nehri Kardeşliği’nden yapılan açıklamada ise HES’lerin ‘mühendislik ucubesi’ savunuldu.

YÜKLEME HAVUZU BOŞALTILDI

Alakır Vadisinde özel bir şirket tarafından inşa edilen Kürce HES’in iletim borularını patlatan heyelanın ardından yükleme havuzunun da boşaltıldığı ve havuzda biriken suların nehir yatağına akıtıldığı öğrenildi. Bölgede bir haftadır etkili olan sağanak yağışın neden olduğu heyelanda can kaybının olmadığı belirtilirken, önemli ölçüde maddi zararın olduğu kaydedildi. Vadideki sekiz HES’ten biri olan Kürce HES’in ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesi, beş HES ile birlikte geçtiğimiz ay Antalya İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

‘YATAĞINDAN ÇALINAN ALAKIR, TEKRAR YATAĞINI BULDU’

Bölgede inşa edilen HES’lere tepki göstererek hukuki mücadele başlatan Alakır Nehri Kardeşliği Platformu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, heyelanın ardından yüzlerce ağacın telef olduğu belirtildi. Yöre halkının itirazları, bilimsel raporlar ve mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma’ kararının hiçe sayılarak çalışmaları devam eden HES projesinin Alakır nehrini durduramadığı ifade edilen açıklamada, “iki damla yağışla bu hale gelen mühendislik ucubesi HES’lerin yatağından çaldığı Alakır Nehri tekrar yatağını bularak özgürce akmaya başladı” görüşüne yer verildi.

PROF. KANTARCI UYARMIŞTI

Alakır Vadisi’nde projelendirilen HES’ler hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, kitap haline getirilen raporunda heyelan gerçeğine dikkat çekerek uyarmıştı.

ORMANIN YOKEDİLMESİNİN FATURASI

Türkiye Ormancılar Derneği tarafından yayınlanan ‘Alakır Çayı Havzasında HES Kurulması girişimlerinin Ekolojik Bakımdan irdelenmesi’ başlıklı kitabında dik yamaçlı vadide HES’ler için su kanalı açılması ve yükleme havuzu inşa edilmesinin çok sayıda ağacın kesilmesine ve önemli ölçüde kazı yapılmasına neden olacağına işaret eden Kantarcı, “Alakır vadisindeki ağaçların kesilmesi dengeyi bozar, toprakların taşınmasına ve göçüklere neden olur. Yağış miktarlarına ve sağanak yağışlara bakıldığında yamaç arazideki ormanın yok edilmesinin nelere mal olacağı anlaşılır” uyarısında bulunmuştu.

‘KANAL VE TÜNEL İNŞAATLARI DEREYİ YOK EDİYOR’

Kitabında, dik yamaçlara su kanalı, tünel ve yollar yapmanın, bu çalışmalardan çıkarılan materyalin yamaç aşağıya dökülmesine neden olduğunu belirten Kantarcı, “Bu kazı materyali yamaçtaki ormanı yok etmekte, aşağıdaki vadiyi doldurmakta ve dereyi de yok etmektedir. Yamaca yığılan materyal, bir süre daha dengesini bulmak üzere yamaç aşağı hareketine devam etmektedir. Bu hareket uzun süreli kayma -göçük tehlikesi yaratmakta ve dere yatağını doldurup tıkamaya devam etmektedir. Yüksek yağışlarda gelen suyu akıtamayan tıkanmış dere taşkın yapacak” görüşüne yer vermişti.

1535490cookie-checkAlakır’daki heyelan HES’i vurdu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.