Fransız seçimleri Kanada’ya dert oldu…

Stephan Harper başbakanlığında olan Kanada hükümet kabinesi Fransa’ya ihtarda bulunup Kanada topraklarında seçim kampanyası yürütmek ve seçim sandıklarını buraya getirmek üzere girişimde bulunmamasını hatırlattı. İki ülke arasında gerginliğe yol açan gelişmeler hem Kanadalı, hem de Fransız olan 250 bin kadar seçmenin oyuna göz diken Fransa’daki siyasiler yüzünden başladı.

Kanada’da yaşamakta olan 250 bin civarındaki Fransız’ın pasaportlarını beyan ederek seçim sandığına gitmesi, Haziran seçimlerinde oy kullanması için Fransa Hükümeti Dışişleri Bakanlığı resmî bir açıklama yapmıştı. Buna göre Kanada’daki elçilik binalarıyla Fransa’ya ait öteki binalarda birer sandık bulunacak, böylece 250 bin Fransız’ın oyu toplanacaktı. Buna Kanada hükümeti sert tepki gösterdi ve ayrıca özellikle Montreal-Quebec bölgesinde yerleşik Fransızca konuşan yurttaşların, Fransız pasaportu taşıyor olsalar dahi Kanadalı olduklarını, bu girişimin başka bir ülkenin egemenlik haklarını taciz olduğu yönünde karşılık verdi.
Fransa ise seçim sandıklarının, elçilik binalarında bulunacağını, elçiliklerin uluslararası hukuka göre kendi vatan toprağı sayıldığı iddiasını gündeme taşıdı.

Bu gerginlik böyle devam ederken, Fransız Sosyalist Partisi’nden aday olan ve hâlen ABD’de bankerlik yapan Julien Balkany adlı siyaset adayı oy istemek için şu günlerde Kanada’da seçim kampanyası sürdüyor. Balkany’nin seçim kampanyası ise bütün bu olan bitenlerin üzerine tüy dikti. Bu seçim kampanyasının yasal olmadığı, bir başka ülke toprağında bu türden siyasî faaliyet yapılamayacağını söyleyen Kanada ise Lahey Adalet Divanı gibi yüksek uluslararası mahkemelere gerekirse başvuracağını da hatırlatıyor.

1535430cookie-checkFransız seçimleri Kanada’ya dert oldu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.