“Almaz”. Katıksız ve basit

Almaz, katıksız ve basit / Aşkın hayatta kaldığı dünyada doğan / Tahmin edilemeyecek kadar nadir bir aşk / Çok narin ve kırılgan / Acaba hayat onu eğecek mi? / Bakıyorum, o her yerde mi? 

Şarkılar. Döner, dolaşır şarkıları konu eden yazılar yazarım. Şarkıların, türkülerin çok önemli olduğundan, müziksiz bir dünya düşünemediğimdendir.

Çok ilgimi çekti her zaman şarkı sözleri ama nedense bu aralar daha çok merak saldım.

“Obladi, Oblada”, “Yummy, Yummy, Yummy”, “De Do Do Do, De Da Da Da” gibi anlamsız şarkılar olduğu gibi çok anlamlı, dinleyeni başka dünyalara götüren şarkılar da var.

Bugün uyanırkenden Alexa’dan hafif müzik çalmasını istedim. Bazen aksanımı anlamaz, beni sinir eder ama bugün anladı! İlk çaldığı şarkı çok sevdiğim Amerikan Caz ve R/B müzisyeni Randy Crowford’un “Almaz” şarkısı oldu. 

Her zaman dinlediğim bu şarkının anlamını ilk kez araştırmaya başladım. “Almaz”, Tigrinyaca, Amharca, Arabca, Türkçe ve birçok dillerde aynı anlamda kullanılmaktadır. Elmas demektir.

Şarkı Randy Crowford’un komşusu olan bir çift hakkında. Afrika’nın Eritre ülkesinden Amerika’ya ilticacı olarak gitmişlerdi. Şanslı adam Randy Crowford’dan eşi için bir şarkı yazmasını rica etmiş, o da kadının ismini verdiği “Almaz” şarkısını yazmış.

1986 yılında single plak olarak basılan şarkı İngiliz pop listelerinde 17 hafta kalarak dördüncülüğe kadar yükseldi. 

Randy Crowford, komşularının yaşadığı mükemmel aşkı ölümsüz şarkısına çok güzel bir şekilde yansıttı. Pürüzsüz, temiz bir pınar gibi akan büyüleyici sesi ile.

“Bu güzel aile ilticacı olarak aşklarının hayatta kalacağı bir ülke arayışında idiler” demişti Crowford.

Aradan 36 yıl geçti. Çok merak ederim. Eritre’li aile Amerika’da aradıkları ülkeyi bulabildiler mi? 

Ünlü müzisyen yoğun gündeminden fırsat bulup bu ölümsüz şarkıyı besteledi. Ancak komşularına dinletmek içi kapılarını çaldığında Eritreli çiftin evlerinden ayrıldığını öğrendi. Hayra alamet olmayan bir durum. 

Çeşitli nedenlerle ülkelerini terkeden göçmenler, ilticacılar gittikleri yerlerde aradıklarını bulabiliyorlar mı?

Sorunun cevabı birçokları için maalesef olumsuz.

Şimdi Randy Crowford’dan “Almaz” şarkısını dinleyin ve şarkıdaki bu çift gibi umut yolculuklarına çıkan göçmenleri, ilticacıları düşünün. Eğer siz de onlardan biri iseniz göç ettiğiniz ülkelerde aradığınızı bulabildiniz mi?

2651580cookie-check“Almaz”. Katıksız ve basit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.