Altındağ’da gerilim sürüyor: Suriyelilerin evleri ve dükkanları taşlandı

Ankara’nın Altındağ ilçesinin Battalgazi mahallesinde salı akşamı iki grup arasında çıkan kavga sonucu yaralanan iki kişiden biri olan Emirhan Yalçın’ın hastanede hayatını kaybetmesinin ardından ortaya çıkan gerginlik çarşamba akşamı da devam etti. Mahalleden gelen görüntülerde Suriyelilere ait olduğu ileri sürülen bazı dükkanların ve araçların tahrip edildiği görüldü. Çarşamba günü BBC Türkçe muhabiri Fundanur Öztürk’e konuşan mahalle sakinlerinin çoğu, “Artık Suriyelileri burada istemiyoruz” demişti.

Ankara’nın Altındağ ilçesinin Battalgazi mahallesinde salı akşamı iki grup arasında çıkan kavga sonucu yaralanan iki kişiden biri olan Emirhan Yalçın’ın hastanede hayatını kaybetmesinin ardından gerginlik çarşamba akşamı da devam etti. Siyasi partiler sükunet çağrısı yaptı.

Suriyeli bir grup ve mahalleli arasında olduğu belirtilen bıçaklı kavganın ardından polisin güvenlik önlemleri aldığı Önder ve Battalgazi mahallelerinde çarşamba akşam saatlerinde gerilim yeniden yükseldi.

Kalabalık bir grubun düzenlediği yürüyüşün ardından iki mahallede yaşayan Suriyelilerin evleri ve dükkanları hedef alındı.

Polis, “Ülkemizde arzulanan provokasyon ortamına müsaade etmeyelim. Sizleri provoke edebilecek tanımadığınız kişilerin sözlerine itibar etmeyiniz” anonsları yaptı.

Mahalleden gelen görüntülerde Suriyelilere ait olduğu ileri sürülen bazı dükkanlar ve araçların tahrip edildiği görüldü.

Partilerden sükunet çağrıları yapıldı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta Twitter’da yaptığı paylaşımda “Provokasyonlarla masum çocuklara saldırmak vicdana sığmaz” diye yazdı ve sükunet çağrısı yaptı. Usta’nın paylaşımında, “Bir kişinin işlediği suç başka insanlara mal edilemez. Suçlu kim olursa olsun gereken cezayı alacaktır. Birliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat verilmemeli” ifadeleri yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise akşam saatlerinde yaptığı Twitter paylaşımında, “Biz bu sığınmacı sorununu çözeceğiz; ve tabii ki bunu aklıselim ile yapacağız. Davul zurna ile uğurlayacağız misafirlerimizi. Lütfen sakin olun ve bize güvenin” diye yazdı.

HDP Genel Merkezi de “saldırıların derhal toplumun bütün kesimleri ve siyasi muhalefet ile durdurulması gereken bir noktaya geldiğini” söyledi. Parti, “Herkese çağrımızdır, bu vahim noktayı görmeli ve her şeyden önce güvenli yaşam hakkını savunmalıyız” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya paylaşımında “Vatandaşlarımızı sağduyuya, güvenlik güçlerini de Altındağ’daki şiddeti derhal dindirmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter’dan bu saldırıların yaşanmasına müsaade eden sorumluların görevden alınması çağrısını yaparken, “Bir failin eylemi ailesine, aşiretine ya da milletine atfedilemez. Bugün Suriyeli ya da Afgan bir suçlunun eylemi de yalnızca kendisini bağlar. Suç bireyseldir” dedi.

Ankara Valiliği ise yaptığı açıklamada olayı gerçekleştiren yabancı uyruklu iki şahsın yakalanarak gözaltına alındığını aktardı.

Ankara Battalgazi Mahallesi’nde bazı Suriyeli göçmenler ve mahalleli genç arasında çıkan kavga sonucu 18 yaşındaki Emirhan Yalçın bıçaklanarak hayatını kaybetti. Yüzlerce polis tarafından gün boyu giriş ve çıkışları kontrol edilen Battalgazi Mahallesi’nde Suriyeliler ve mahalleli arasında gerginlik hala sürüyor. Mahalle sakinlerinin çoğu, “Artık Suriyelileri burada istemiyoruz” diyor.
Mahalleli salı akşamı da kavganın ardından sokağa dökülmüştü.

Suriyelilerin dükkanlarına ve araçlarına saldırdıkları iddia edilen kalabalığa çevik kuvvet müdahale etmişti.

Çarşamba günü çok sayıda polis memuru, mahalleye giriş ve çıkışları kontrol etmek ve olası olayları bastırmak üzere gün boyu mahallede görev yaptı. Yaklaşık 50 bin nüfuslu Battalgazi Mahallesi’nde en az 10 bin Suriyeli olduğu tahmin ediliyor.

BBC Türkçe’ye konuşan mahalleliler, Suriyelilerle aralarında yaşanan sorunların özellikle son yıllarda arttığını ve artık Battalgazi Mahallesi’nde göçmen istemediklerini ifade ediyor. Mahalle sakini Suriyeliler ise evlerine çekilmiş halde, yaşanan gerilimin bitmesini bekliyor. Fundanur Öztürk / BBC Ankara

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-58180854

2539570cookie-checkAltındağ’da gerilim sürüyor: Suriyelilerin evleri ve dükkanları taşlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.