Amazon işçileri birçok ülkede iş bıraktı: Amazon’a ödetme günü!

Yaklaşık yirmi ülkede Amazon depolarında çalışan binlerce işçi, “Kara Cuma” (Black Friday) günü, “Amazon’a ödet” diyerek iş bıraktı ve protesto gösterileri düzenledi.

Yaklaşık yirmi ülkede Amazon depolarında çalışan binlerce işçi, şirketin yılın en büyük alışveriş günlerinden biri olan “Kara Cuma” (Black Friday) günü, “Amazon’a ödet” (Make Amazon Pay) diyerek iş bıraktı ve protesto gösterileri düzenledi.

İş yerinde sendikalaşmayı engelleyen, ağır çalışma koşulları ve düşük ücret dayatan Amazon e-ticaret şirketinin depo işçileri, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ise dünyanın sayılı zenginleri arasında.

“CANIMIZA TAK ETTİ”
Birleşik Krallık’ta GMB sendikasının yüzlerce üyesi, Coventry’deki sipariş karşılama merkezinin önünde protesto düzenledi.

GMB’nin örgütleyicilerinden Amanda Gearing, “Bugün burada Amazon’a, imparatorluğunuzu devam ettirmek istiyorsanız, işçilerin ücret ve koşullarını iyileştirmek için GMB ile konuşun, demek için bulunuyoruz. Amazon işçileri aşırı çalıştırılıyor, düşük ücret alıyor ve artık canlarına tak etti” dedi.

Şirketin İngiltere’deki 75 bine yakın iş gücünün yarısından fazlasını istihdam ettiği düşünülen depo ve lojistik operasyonu Amazon Services UK’nin kârı geçen yıl yüzde 60 artışla 204 milyon sterline yükselirken, gelirleri de dörtte bir oranında artarak 6 milyar sterlinin üzerine çıktı.

İngiltere’de işçiler, hayat pahalılığı krizinin hane halkı bütçelerini vurması nedeniyle ücretlerinin saatte 10,50 sterlinden 15 sterline yükseltilmesini talep ediyor.

İrlanda Dublin’de de “Extinction Rebellion” (Yokoluş İsyanı) isimli örgüt, yerel saatle 13.00’ten itibaren Amazon ofislerinin önünde bir protesto düzenledi.

Almanya’da da 18 Amazon deposunda iş bırakma eylemi yapıldığı belirtildi.

Belçika, Hollanda, Bangladeş, Kamboçya ve Fransa gibi birçok ülkede Amazon depolarında dün iş bırakan yüzlerce işçi eylem fotoğraflarını sosyal medyada paylaştılar.

 

2649770cookie-checkAmazon işçileri birçok ülkede iş bıraktı: Amazon’a ödetme günü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.