Amerika’dan Erdoğan’ın Hamas’la İlgili Sözlerine Yanıt Geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” sözlerine yanıt geldi.

VOA Türkçe’den Dilge Timoçin’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Hamas konusundaki tutumumuz net. ABD, Hamas’ı 1997 yılında, sivil hedeflere karşı gerçekleştirdiği önceden tasarlanmış, siyasi amaçlı şiddet eylemleri nedeniyle ‘yabancı terör örgütü’ olarak tanımlıyor” denildi.

“7 Ekim’de gerçekleştirdiği dehşet verici eylemlerle açıkça ortaya koyduğu üzere, Hamas terör konusunda kararlı. Hamas bu krizin her aşamasında Filistin halkının çektiği acıları daha da arttırmış ve sürekli hale getirmiştir. Hamas teröristleri Filistin halkının haysiyet ve barış özlemlerini temsil etmemekte ya da ilerletmemektedir” denilen açıklamada bakanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili yorumu ise, kendisinin makamına bıraktı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” demişti. Erdoğan “Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların, Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi, bu riyakarlığın en somut ifadesidir” diye konuşmuştu.

SENATÖRLER MEKTUP YAZDI
Dışişleri Bakanlığı’na mektup yazan ABD’li Kongre üyeleri Türkiye için 6 maddelik talep listesi sundu. Söz konusu taleplerin Türkiye’ye yönelik yeni bir kıskaç olabileceği şeklinde yorumlandı.

Ankara’dan talepler şu şekilde sıralandı:

  • Hamas’ı resmen bir terör örgütü olarak ilan etmesi;
  • Hamas’ın İstanbul’daki ofisinin ve Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bağlı kuruluşlarının kapatılması;
  • Türkiye’deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve T.C. pasaportlarına el konulması;
  • Hamas yetkililerinin Türkiye’den sınırdışı edilmesi ve ülkeye yeniden girişlerinin yasaklanması;
  • Herhangi bir Türk bankasının Hamas’ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması, bu tür bir soruşturmanın bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı’na rapor edilmesi ve bu tür bir finansmana karışan bankalara yaptırım uygulanması;
  • Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığını araştırılması ve bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı’na rapor edilmesi.
2727770cookie-checkAmerika’dan Erdoğan’ın Hamas’la İlgili Sözlerine Yanıt Geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.