Anayasa değişikliği paketi 370’le kabul

Genel Kurul’da, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümü 370 oyla kabul edildi. Yasanın tümünün gizli oylamasına, 397 milletvekili katıldı. Yasanın tümü, 21 ret oyuna karşı, 370 oyla kabul edilirken, 2 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı, 1 çekimser oy kullanıldı.


Yasaya göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.


TBMM, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.


Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.


Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.


Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10’u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.


Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.


CUMHURBAŞKANI SEÇİM SÜRECİ


Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.


“ANAYASA MAHKEMESİNE GİDEBİLİRİZ”


CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın 1 ve 2. tur oylamalarında Anayasaya aykırı tutumlar olduğunu öne sürerek, Anayasa Mahkemesine gidebileceklerini söyledi.


Topuz, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yasanın 2. tur oylamasında 1. maddenin 366 oy aldığını anımsatarak, ”Bize göre 1. madde düşmüştür” dedi. Bir soru üzerine, Topuz, Anayasaya Mahkemesine başvurmak için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in tutumunu beklemelerine gerek olmadığını kaydetti.


”MAKSAT HASIL OLDU”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliğinde ”maksadın hasıl olduğunu” belirterek, ”referandumla ilgili kanunda değişiklik gündeme gelebilir” dedi.
Erdoğan, gazetecilerin Anayasa değişikliği oylamasına ilişkin sorularını şöyle cevapladı:”Arkadaşlar, maksat hasıl olmuştur. Önemli olan odur. Maksat hasıl olmuştur. 367 ile 375 arasında gerçekleşen oylar olmuştur. Milletimize hayırlı olsun.”


Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili kanunda değişikliğin gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna da Erdoğan, ”Gündeme gelebilir. Niye gelmesin? Çünkü, millete gitmenin önünü açıyoruz. Derdimiz o” karşılığını verdi.


Aynı gazetecinin ”ihtimal var mı?” sorusuna Erdoğan, ”evet” karşılığını verdi. 

1043460cookie-checkAnayasa değişikliği paketi 370’le kabul

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.