‘Annan temelinde barışa varız’

Talat, bugün Türkiye ile birlikte yürüttükleri politikanın, Kıbrıs sorunu bağlamında dünyanın dilini konuştuğunu ve bu politikayı istikrarlı biçimde götürmek; herhangi bir kuşkuya mahal vermemek gerektiğini vurguladı.


“Rum tarafının yıllardır propagandasını yaptığı, Kıbrıslı Türklerin ayrılık peşinde koştuğu iddiaları artık çürüdü” diyen Talat, çözüm için çalışırken aynı zamanda KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durmasını da sağlamaları gerektiğini belirtti.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetiminin 24 Nisan referandumundan beri yürüttüğü politikanın, Türkiye’nin AB sürecine pusu kurma üzerine temellendirildiğini ve Rum tarafının karar mekanizmalarında yer aldığı AB’nin, Türkiye’yi baskı altına almaya çalıştığına işaret ederek, Papadopulos’un ozmosis hedefi doğrultusunda Kıbrıs Türk halkını asimile etme hayalinin, “Rum liderliğinin boyundan çok büyük, erişilmesi imkansız bir rüya olduğunu” söyledi. 


Talat, “Eğer Sayın Papadopulos, ozmosis fikrinden vazgeçer ve Kıbrıslı Türklerle siyasal eşitlik temelinde yeni bir ortaklık kurmayı kabul edecekse biz iyi niyetle çalışmaya hazırız. Annan planı temelinde görüşme yapmaya ve iki kesimli, iki toplumlu bir anlaşmaya varız” dedi.


20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa’da düzenlenen resmi törende konuşan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin haklarını güvenceye alacak ve Avrupa Birliği çatısı altında işleyebilir bir ortaklıkla ülkeye ve bölgeye huzur ile istikrar getirmenin stratejik hedefleri olmaya devam ettiğini vurguladı.
Talat, ancak halkın güvenliği, refahı ve kendi kendini yönetme hakkının kutsal olduğunu ve bu konuda geri adım atmalarının beklenmemesi gerektiğini kaydetti.


Konuşmasında, tehlikeli bir düş içinde olduklarını ifade ettiği Rum yönetimine de seslenen Cumhurbaşkanı Talat, “Biz, Türk tarafı olarak, bu tehlikeli düşten uyanmalarını bekliyoruz. Sayın Gambari’nin gelişi ile ortaya çıkan fırsatı kullanıp sağlam bir anlaşma ile karşılıklı saygı ve giderek de güvene dayanan yeni bir ortaklık kuralım. Böylece dünyaya örnek olalım, hiç olmazsa bölgeye örnek olalım. Yanan kavrulan Orta Doğu’nun yakınında etnik sorunların nasıl çözülebildiğini gösterelim” şeklinde konuştu. 


 

691260cookie-check‘Annan temelinde barışa varız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.