Annan’a uymazsa müdahale sinyali

Erdoğan, Suriye’de yaşanan olayların durdurulması için BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın girişimlerinin sonuç vermesini istediklerini belirterek “Ancak gerek bize gerek uluslar arası topluma sözler veren ama bu sözleri sadece zaman kazanmak için kullanan Suriye yönetiminin sayın Kofi Annan’ın girişimini de bir zaman kazanma aracı olarak kullanması muhtemeldir” dedi.

Başbakan Erdoğan 2. Suriye’nin Dostları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada hem Suriye yönetimine hem de uluslararası topluma Suriye’de yaşanan olayların durdurulması konusunda şunları söyledi:

“Öncelikle düzenli insani yardım sağlanmalı. Bunun için de işlevsel mekanizmalar oluşturulmalıdır. Uluslararası toplum Suriye konusunda son derece kararlı bir tutum benimsemelidir. BM ve Arap ligi karaları krizin aşılması için izlenmesi gereken yol haritasını çok net biçimde ortaya koymuştur. Elbette BM ve Arap liginin Suriye özel temsilcisi sayın Kofi Annan’ın girişimlerinin sonuç vermesini canı gönülden arzu ediyoruz. Ancak gerek bize gerek uluslar arası topluma sözler veren ama bu sözleri sadece zaman kazanmak için kullanan Suriye yönetiminin sayın Kofi Annan’ın girişimini de bir zaman kazanma aracı olarak kullanması muhtemeldir. BM Güvenlik Konseyi’nin 21 Mart tarihli açıklamasıyla desteklenen bu misyonu Suriye rejimi tarafından manipüle edilmesine asla mahal verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Aynı şekilde bu misyonun Suriye halkının Dostları Grubunun çabaları ile uyumlu hale getirilmesinin de önemli olduğunu düşünüyoruz.

Zalim ile kurbanı aynı kefeye koyan her girişim şiddete zaman kazandıracaktır. Etkin bir gözlem mekanizması ile izlenmeyen, belirli bir siyasi geçiş takvimine bağlanmayan her girişim Suriye yönetimini şiddet yönünde teşvik edecektir. Suriye rejimi tarafından gerekli işbirliğinde bulunulmadığı taktirde BM Güvenlik Konseyi’nin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye’deki katliama ‘dur’ demesi kaçınılmaz bir zorunluluk halini alacaktır.”

1337220cookie-checkAnnan’a uymazsa müdahale sinyali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.