Ara seçimde Bush’a tokat

Cumhuriyetçilerin egemenliğine son vermek için gereken 15 sandalyeyi kazanan Demokratlar, böylece 12 yıldan bu yana ilk kez Temsilciler Meclisi’nin başına geçiyor.

Bu durumda Amerikan tarihinde, Temsilciler Meclisi’nin ilk kadın başkanı olacak olan Demokrat Nancy Pelosi seçim zaferini ilan ettiği konuşmada, Irak politikasında değişiklik zamanının geldiğini söyledi. Pelosi, “Amerika bu felakete gidişi sürdüremez” diye konuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, “Demokratlar Temsilciler Meclisi’nin denetimi kazanmış görünüyor. Demokrat çoğunluğun liderleriyle Irak’daki savaşı kazanma, terörle savaş ve ekonomide büyümenin devamı konularında işbirliği yapmayı umuyoruz” diye konuştu.

IRAK POLİTİKASINI ETKİYEYEBİLİR

ABD’de seçim sonuçlarının resmileşmesinin ardından, Temsilciler Meclisinin başkanlığını üstlenmesi beklenen ilk kadın olan Demokrat Parti azınlık lideri Nancy Pelosi, Irak’ta yeni bir politika istediğini söyledi.

Pelosi, “Amerikalılar bugün değişim için ve Demokratların ülkemizin yeni bir idare kazanması için oy verdi. Bize Irak hakkında bir değişim lazım. Mevcut politikada ısrar etmek, ülkemizi daha güvenli bir yer haline getirmedi, askerlerimize verilen sözleri yerine getirmedi ve Orta Doğu’da bölgesel istikrarı sağlamadı” diye konuştu.

Bu yönetimle yola devam edilemeyeceğini belirten Pelosi, “Dolayısıyla Başkana (George Bush) şunu söylüyoruz: Sayın Başkan, Irak hakkında yeni bir politika gerek, çözüm bulmak için birlikte çalışalım. Seçim kampanyası dönemi sona erdi. Demokratlar komutayı almaya hazır” ifadesini kullandı.


SCHWARZENEGGER İLE YENİDEN

ABD’deki Kongre seçimlerinde, Cumhuriyetçi Arnold Schwarzenegger ikinci dönem California Valisi seçildi. Eski aktör Schwarzenegger, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 63’ünü, rakibi Demokrat Phil Angelides ise yüzde 33’ünü aldı.

İlk kez 3 yıl önce vali seçilen Schwarzenegger, konfeti yağmuruna tutulduğu Beverly Hills’de, “Bir şeyi sonuçlandırmayı seviyorum. Bu hiç şüphesiz en favori sonucum” dedi.İkinci dönem vali seçilen Schwarzenegger, yasalar gereği üçüncü dönem valilik yapamayacak.

LİEBERMAN YENİDEN SENATÖR

Bu arada, Demokratların 2000’deki başkanlık seçiminde aday gösterdiği Joseph Lieberman’ın yeniden senatörlüğe seçildiği bildirildi. Irak’a savaşı desteklediği için Demokrat Parti tarafından aday gösterilmeyen ve bağımsız olarak seçime katılan Lieberman’ın Connecticut senatörlüğüne seçildiği belirtildi.

Demokrat Parti’nin eskilerinden olan Lieberman, Cumhuriyetçilerin savaş yanlısı tavrını benimsediğini açıklamıştı.

1140120cookie-checkAra seçimde Bush’a tokat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.