Arap barış planı masada…

İsrail’le Arap Birliği arasında ilk kez gerçekleşecek bu temas sırasında tarafların Arap barış planını ele almaları bekleniyor.

Ancak Kudüs’teki BBC muhabiri Bethany Bell, planın ana unsurları üzerindeki uzlaşmazlıkların devam ettiğini aktarıyor.

Arap Birliği heyeti, İsrail’le barış anlaşması imzalamış olan Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarından oluşuyor. İsrail’i tanıyan başka Arap ülkesi yok. Heyet Arap barış girişimini dikkate alması için İsrail’i ikna etmeye çalışacak.

Plan, İsrail’in işgal ettiği toprakların tamamından çekilmesi; Filistin devletinin kurulması ve mülteci sorununa adil bir çözüm karşılığında İsrail’le Arap ülkeleri arasında resmi ilişki kurulmasını öneriyor.

İsrail; ilk kez 2002 yılında gündeme getirilen plana soğuk, ancak planı tartışmaya niyetli olduğunu ifade etti. Bazı gözlemciler, Arap Birliği yetkililerin ziyaretini Orta Doğu Barış Süreci’ni canlandırma çabalarının bir halkası olarak görüyor. Ziyaret, ılımlı güçlerin bir arada çalışmasıyla barışın hala mümkün olduğunu gösterme işareti olarak niteleniyor.

Ancak bu adımların sonuç verip vermeyeceği konusunda derin kuşkular dile getirenler de var. Kaygıların yoğunlaştığı bir başka nokta da, Filistinliler arasındaki iç bölünme. (BBC)

 

 

1154740cookie-checkArap barış planı masada…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.