Armadillo görünce cüzama hazır olun!

Özellikle Orta ve Güney Amerika’da bulunan armadillo’ların cüzam-leprosy bakterisi taşıdığı, bunlarla yakın temasta bulunan, onların geçtiği yerde dolaşanlara bulaştığı saptandı.

ABD’de cüzama yakalananların genellikle Latin Amerika seyahati yapanlar olması araştırmaları bu yönde sürdürdü. Binlerce cüzam olayı ardındaki süreci izleyen bilim adamları, suçluyu buldu: Armadillo adı verilen zırhlı, kabuklu bir memeli hayvandı.

Dünyada yılda 200 bin kadar cüzamlı hasta ortaya çıktığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtiliyor. Tedavisi artık bulunan ve o nedenle ölümcül olmayan bu hastalığın, Latin Amerika’da Armadillo’lar tarafından yayıldığı ise “New England Medical Journal” tarafından ileri sürüldü. Otoriteler tarafından kabul gören ünlü Tıp Dergisi’nin iddiasına bakılırsa, İspanyollar tarafından işgal edilen Latin Amerika ülkelerine Cüzam bakterisini Avrupa’dan kolonistler getirip önce Armadillo’lara bulaştırmıştı. Şimdi aradan geçen 400 yıl sonra Armadillo’ların bu hastalığa bağışıklık kazandığı, sanki intikam alır gibi şimdi bakteriyi insanlara bulaştırmaya devam ettikleri belirtildi.

1527850cookie-checkArmadillo görünce cüzama hazır olun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.