AVUSTRALYA KISA KISA…

Trajediyi paraya çevirmekle suçlanıyor…

Maria Korp’un bitkisel hayattan kurtulamaması, ve kocası Joe Korp’un intiharıyla sonuçlanan “bagaj davası” tradejidisinde gözler, Joe Korp’un kardeşi Gust Korp’a çevrildi. Gust Korp’un, Joe Korp’un ölmeden önce kendi kendine çektiği video görüntüleri ve tuttuğu günlüğü satmaya çalışmakla suçlanıyor. Mahkemeye başvurarak video ve günlüğü satma izni alan Gust Korp’un başlıca gazette ve televizyonlara teklif götürdüğü, medya organlarının da ilgilendikleri bildiriliyor. Joe Korp’un avukatı Peter Ward, videoyu görmediğini ancak eski müvekkilinin videoda cinayeti planladığını itiraf etmediğini söyledi. Gust Korp, video ve günlüğün satılmasının, kardeşinin vasiyeti olduğunu ileri sürdü. Gust Korp, para ile yetim kalan yeğeninin ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi. Gust Korp, Maria Korp Şubat ayında arabasının bagajında bulunduğunda polise verdiği ifadede, kardeşi Joe Korp ve sevgilisi Tanya Herman’dan şüphelendiğini söylemişti.

Video’da Joe Korp’un eski sevgilisi ve Maria Korp’u öldürmeye teşebbüsten 12 yıl hapse mahkum edilen Tanya Herman’ı suçladığı kaydediliyor. Herman, Maria Korp’u öldürmeye teşebbüs ettiğini kabul etti ancak, kendisini Joe Korp’un ikna ettiği suçlaması yaptı.
Video satılırsa para oluştuırulacak bir fonda toplanacak ve varislere dağıtılacak.

Gözleri görmüyor, yürüyemiyor…

Irak’ta 47 gün rehin tutulduktan sonra kurtarılan Avustralyalı işadamı Douglas Wood’un görme gücünün, evinin içinde rahatça yürümesine engel olacak kadar  azaldığı açıklandı. Yapılan muayene sonunda Wood’un ancak %5 oranında gördüğü belirlendi. Wood ailesi sözcüsü, 64 yaşındaki Wood’un rehineliği döneminde şeker hastalığını tedavi eden ilaçlarını alaması nedeniyle, gözlerinin zarar gördüğünü söyledi. Sözcü, Douglas Wood’un ayrıca bir başka rahatszılıktan dolayı neredeyse hareket edemez hale geldiğini kaydetti. Sözcü, hwer şeye rağmen Douglas Wood’un moralinin yüksek olduğunu, hiç bir şeyden şikayet etmediğini açıkladı. 

Wood’un Amerikalı eşi Yvonne’nin kızının mezuniyet töreni için ABD’de olduğu, Melbourne’a gelerek buraya yerleşeceği de açıklandı. Federal Hükümet, Douglas Wood’a Medicare kartı verdi.

Rüzgar, elektriğe dönüşecek…

Avustralya’nın rüzgardan elektrik enerjisi elde edilecek en büyük ikinci çiftliği Batı Avustralya’da faaliyete geçti. Her biri 80 metre yükseklikte 54 rüzgar gülünden oluşan Geraldton yakınlarındaki Walkaway’daki Alinta  wind farm, 90 megawatt elektrik  üretecek. Çiftlik $200 milyona mal oldu. Batı Avustralya Başbakanı Geoff Gallop, Walkaway çiftliğinin devreye girmesiyle, eyaletin enerji ihtiyacının kirletici olmayan kaynaklardan elde edilmesi yönünde önemli bir adım atıldığpını söyledi. Çiftliğin sahibi Renewable Power Ventures, amaçlarının, Avustralya’nın başka bölgelerinde de benzer çiftlikler açmak olduğunu açıkladı. Avustralya’nın en büyük rüzgar gülü çiftliği Güney Avustralya’da bulunuyor ve 91 megawatt elektrik üretiyor.

Sadece elbise parçaları bulundu…

Queensland’da Cape York yakınlarında bir gölette, geçen hafta Salı günü kanoda balık avlayan 60 yaşındaki Barry Jeffries’i kolundan çekip suya düşüren timsah olduğu sanılan timsah vurularak öldürüldü. Timsah üzerinde yapılan otopside, “katilin” o timsah olmadığı anlaşıldı. Timsahın ters çevirdiği kanoda bulunan ve kocası gibi suya düşen Glenda adındaki kadın, kıyıya yüzerek kurtulmayı başardı. Geçen hafta Çarşamba günü başlayan aramalar sonunda Barry Jeffries’in sadece elbise parçaları bulundu. Arama çalışmalarına Pazartesi günü son verildi. Polisten yapılan açıklamada kanoya saldıran timsahın sıçrayarak Barry Jeffries’i kolundan yakaladığı, Jeffries’in kanonun pedalını çevirerek uzaklaşmaya çalıştığı ancak, kanonun ters dönmesiyle timsahla birlikte suya gömüldüğü bildirildi. Glenda Jeffries yüzerek kıyıya çıktı ve 20 dakika araba kullanarak yakındaki görevlilere haber verdi.

“Westside Turks”  balon çıktı…

ABC Televizyonu’nda yayınlanan “Media Watch” Programı, Pazartesi gecesi yayınlanan bölümünde, bir ay önce Sunday Herald Sun Gazetesi’nde yayınlanan ve “Melbourne’da Westside Turks” adlı çetenin işlediği suçları bir web sitesinde anlattığı, şiddeti övdüğü haberinin uydurma bir haber ol-duğunu ortaya çıkardı. Liz Jackson tarafından sunulan programda, polisin gazetenin iddia ettiği gibi web sitesini araştırmadığı, ve belirtilen çetenin peşinde olmadığı açık-landı. Gazete, web sitesini yaratan genci de buldu ve genç sitede yer alan bütün yazı ve resimlerin uydurma olduğunu söyledi. Gazeteye haberi yazan gazetecilerin, Media Watch’ın sorularına kaçamak yanıtlar verdiği dikkat çekti. Sunday Herald Sun’da yayınlanan ve tercüme edilerek Dünya Gazetesi’nde de yer alan haberde, Webside Turks Çetesi üyelerinin işlediği suçlar anlatılıyor ve liderleri Ali’nin kız arkadaşını bıçakladığı öne sürülüyordu. Haber, Herald Sun’da “Gang’s Web of Evil başlığıyla yayınlanmıştı. 

Ingrid, mercanların %10’unu yok etti…

Bilimadamları, Avustralya yakın tarihinin en güçlü kasırgası Ingrid’in, Queensland açıklarındaki Great Barrier Reef’in yüzde10’unu yok ettiğini açıkladı. “Dördüncü kategori kasırga” olarak adlandırılan Ingrid, Mart ayında kasırga merkezine 100 km uzaklataki reef’in bazı bölümlerini vurdu. Australian Institute of Marine Science (AIMS)’den yapılan açıklamada 2000 km uzunluktaki reef’in 260 noktanın ağır hasar gördüğü ve mercanların eski haline gelebilmesi için 20 yıl gerektiğini açıkladı. AIMS’e bağlı bilimadamlarının yürüttüğü 154 günlük inceleme sonunda zararın en çok Kuzey Queensland açıklarında Princess Charlotte Bay ile Lockhart River arasında meydana geldiği tesbit edildi. 
Resim: Great Barrier Reef

Ünlü model Corby’e arkadaşlık edecek…

Sydney’in en ünlü modellerinden 24 yaşındaki Michelle Leslie, çantasında uyuşturucu hapı ecstasy bulunduğu gerekçesiyle Bali’de tuıtuklandı. 

Myer ve Antz Pantz ürünlerinde modellik yapmasıyla tanınan Leslie, geçen Cumartesi sabahı beraberindeki 4 kişiyle birlikte Bali’de Kuta yakınblarındaki GWK Park’a polisin düzenlediği baskında tutuklandı. İddialara göre Michelle Leslie’nin çantasında bir ya da iki ecstasy tableti bulundu. Bu ülkede uyuşturucu kullanmanın cezasına 10 yıl hapis.
Michelle Leslie’nin Singapur’da katıldığı bir dixzi çekimden sonra Bali’ye giderek tatil yaptığı ve geçen Pazartesi günü Avustralya’ya dönmeyi planladığı bildiriliyor. Leslie’nin Adelaide’de yaşayan ailesi, kızlarının sağlığına aşırı biçimde dikkat eden bir kişi olduğu, ağrı kesci ilaç bile almadığını, uyuşturucu kullanmasına ihtimal vermediklerini açıkladı. Aileye göre Leslie, erkek arkadaşı Scott Sutton ile olay gecesi baskın düzenlenen partiye katıldığını, çsantasının büyük olması nedeniyle arkadaşlarının da reşyalarını Leslie’nin çantasına koyduklarını ileri sürdü.

Endonezya, Beşir’in cezasını düşürdü…

Endonezya’nın Bağımsızlığını kazanmasının 60. yıldönümü dolayısıyla cezaevlerinde yatanlar için çıkarılan ceza indiriminden  Bali bombalamasından sorumlu tutulan İslami Cemaat Örgütü manevi lideri Ebu Bekir Beşir’de yararlandı. Bekir’in 30 aylık cezasından 4,5 ay indirim yapıldı. Aynı ülkede uyuşturucu suçundan 20 yıla mahkum olan Shapelle Corby ise davası itiraz mahkemesinde olduğu için indirimden yararlandırılmadı. Ceza indiriminden cezaevinde iyi hal gösteren toplam 53,000 hükümlünün yararlandığı bildirildi. Bu durumda, çoğunluğu turist 202 kişinin ölümüyle sonuçlanan Bali bombalaması sanığı Ebu bekir Beşir’in gelecek yıl  Nisan ayında serbest bırakılması bekleniyor.

 

1113700cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.