AVUSTRALYA’DAN… Başbakanların tutumu

Bu ülkenin iki başbakanı: Federal Başbakan John Howard ve NSW Başbakanı Bob Carr, bugünlerde iyi bir sınav vermiyor. Sınıfta kaldıkları nokta, bu korku ve endişe ortamında ortalığı sakinleştirmek yerine, kışkırtıcı tutum takınmaları.

Elbette kimse halkının terörist bir saldırıya uğramasını istemez. Böyle bir ihtimale karşı elbette her türlü tedbir alınmalıdır. Ancak bu tedbirlerin tartışıldığı ortamda, halkın bir bölümünü incitmemeye özen gösterilmelidir. Özellikle Başbakan Howard bu özeni göstermiyor. “Müslümanlar teröre yeterince karşı çıkmıyor” demesi gerçekten haksızlık. Bir imamın, sadece cahilliğini kanıtlayacak sözlerini referans alması, yakışıksız.

NSW Başbakanı Bob Carr’ın son zamanlardaki hırçın tutumunun ise, Sydney’in bir saldırı durumunda Avustralya’daki en öncelikli hedef kent olduğunu bilmesinden ve böyle bir durumda, “yeterince tedbir almadın” suçlamalarıyla karşılaşma korkusundan kaynaklandığına inanıyorum.

Howard’a bakacak olursak Avustralya’da teröre karşı düzenlenen yasalar yeterli değil. Bu doğru değil. Bir anti terör yasası çıkarıldı ve bu yasa üzerinde defalarca değişiklik yapılarak ağırlaştırıldı. İngiltere’nin yeni yapmayı akıl ettiği “dünya çapında terörü destekleyenler listesini” Avustralya uzun zaman önce hazırladı, tehlikeli bulduğu kişileri ve faaliyetlerini dünya çapında izliyor.

Elbette bir güvenlik uzmanı değilim, terörizmden korunma yolları üzerine ahkam jkesemem. Ama Avustralya’da zaten her yerin güvenlik kameralarıyla dolu olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim. Bu uygulama o kadar yaygın ki, Herald Sun Gazetesi’nin yaptığı araştırmaya göre bir gün içinde bir kişi 100 güvenlik kamerasına yakalanabiliyor.
Belki de Howard’ı bu derece hırçın kılan şey, 11 Eylül 2001 günü New York’ta, 21 Temmuz, yani ikinci saldırı girişiminin gerçekleştirildiği gün de Londra’da olmasıydı.

***


Benzinin litresi ne zaman $2 olacak

Bundan iki yıl kadar önce bir ekonomi uzmanının “dünyadaki her ülkede araç sahipleri çok uzun bir zamandan bu yana benzin depolarını çok ucuza doldurmanın keyfini yaşıyor. Ancak o dönem yakında sona erecek” sözlerini okuduğumda durumun bu kadar ciddi olabileceğini tasavvur edememiştim. Dünyanın içinde bulunduğu koşulları göz önünde bulundurduğumuzda, işsizlik parasıyla geçinen birinin araba kullanmakta bir güçlük çekmemesinin büyük bir şans olduğunu düşünmeden alamamıyor insan kendini.
Son 18 ayda benzin fiyatının %40 artmış olması önemli bir gösterge. Ucuz benzin dönemi geride kaldı. Şimdi tartışılacak konu, benzinin litresinin ne zaman $2 sınırını aşacağı ve bu artışın, hayatımızı nasıl etkileyeceği olsa gerek.

Bu konuda ilk anda akla gelebilen başlıca etkiler şunlar:

Markette satın aldığınız her malın fiyatı artacak. Enflasyon yükselecek, buna bağlı olarak faizler de öyle. Halkın harcama eğilimi azalacak. Araba kullanmak lüks hale gelecek, toplu taşım araçlarının popülaritesi artacak. 4 WD’ler, sahiplerinin gözüne şeytan gibi görünmeye başlayacak. Aile boyu tatil, tatilcileri uzaklara gitmekten alıkoyacak. 

Litresi $1.15 civarında olan  benzinin bugünkü fiyatının bir zaman sonra “ucuz” kalacağına inanan çok. Belki, o 4 WD’larınızı elden çıkarıp, hafif, az benzin yakan arabaları almayı planlamanın zamanı geldi. Bir hesap yaparsanız, sigarayı bıraktığınızda tasarruf yaptığınız miktar kadar tasarruf etmiş olacağınızı göreceksiniz. Hele hele 4WD’ı satıp, sigarayı da bıraksanız, zengin oldunuz gitti!


Benzine verdiğiniz $1 nereye gidiyor?

• 9.1 cent GST’ye
• 39 cent rafineriye
• 38.1 cent Federal vergilere
• 13.8 cent benzin istasyonuna

Benzin fiyatları

• Hollanda $2.26
• İngiltere $2.02
• Almanya $1.94
• ABD $0.77

Benzin ne zaman tükenecek?

Dünya petrol rezervinin 1189 milyar varil olduğu biliniyor. Günde 80.8 milyon varil petrol tüketildiği koşullarda dünya petrol rezervi 40.5 yıl sonra tükenecek

***

Avustralya tartışıyor
Sydney Morning Herald Gazetesi’nin 25 Temmuz’da yaptığı online anket:

TERÖRİST SALDIRI TEHDİDİ
İngiltere gibi Avustralya’da da “öldürmek amacıyla ateş etme” politikası olmalı mı?
EVET   %30
OLABİLİR  %21
KESİN KARŞIYIM %48
Kullanılan toplam oy  8695


RAKAMLARIN DİLİ
Demografi uzmanı James Jupp’un The Australian People adlı kitabına göre 
Avustralya’da İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşayan Türk sayısı:   116

1611300cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Başbakanların tutumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.