'Babam Aziz Nesin'

Yalakalık yapmazsan olmuyor bu ülkede yazarlık.


Ben Nesin Ailesi’ni bundan 60 sene evvel tanıdım. Laleli’deki Koca Ragıp Paşa Okulu’nun karşısında bulunan Derinkuyu sokağındaki ahşap evde otururlardı. Aynı evde okul arkadaşım Yavuz Mergen ve ailesi de otururdu, hatırladığım kadarıyla.


Aziz Usta’nın neden o evi seçmiş olduğunu şimdilerde daha iyi görebiliyorum. Adam komünist damgası yemiş, zorluklar içersinde mizah gazeteleri çıkarıyor ve devamlı polis tarafından aranıyor. Sokağın ismi üstünde Derinkuyu; ne araba girer ne de cip.


Ateş kitapta bahseder, evin arka tarafındaki damlardan atlayarak Gürün Apartmanı’nın bahçesinden kaçtığını.


Aziz Usta’nın çıkardığı mizah gazetelerini okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum.
Bugün, Hürriyet, Milliyet, Sabah ve diğer gazetelerde köşe yazarlığı yapan çok arkadaş okuyamadı  “Marko paşa”yı.


Kader bizi yıllar sonra koca usta ve ailesi ile Erenköy Ethemefendi Caddesi’ndeki Ziya Çanakçının apartmanında buluşturdu. Nesin Ailesi’ne üç yeni isim daha katılmıştı. Meral Hanım, Ali ve Ahmet. Ali ile Ahmet ne düşünürler bilemem ama Oya ile Ateş’in büyük hakları vardır üzerlerinde.


Oya sonradan Erenköy’de beraber top oynadığımız Yılmaz Doğru ağabeyle evlendi. Bu evlilikten bir oğlu oldu. Seneler sonra Ateş’ten duyduğum kadarıyla, kalp ameliyatı için yattığı masadan uyanamamış sevgili Oya Nesin.


Aziz Usta artık yok, Meral Hanım ve oğulları Ali ile Ahmet beni hiç hatırlamazlar. Nesin Ailesi’nin bugün hayattaki en büyüğü Ateş’le seneler sonra internet ortamı sayesinde tekrar buluştuk. Mesafemiz uzak da olsa dostluğumuzu sürdürüyoruz.


Benim size anlatmak istediğim, Ateş Nesin’in kitabı, Nesin Ailesi hakkında bilinmeyenleri tüm çıplaklığıyla anlatmış Ateş Nesin.


Sevgili Ateş’in bana ve karıma imzalayarak gönderdiği kitabı bir solukta okudum, sizlere de tavsiye ederim.


Ateş kardeşime ve hanımına bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum…



 
Ateş Nesin
Akdeniz Haber Ajansı Yayınları; 
İstanbul, 2008, 14 x 22 cm, Türkçe, Karton Kapak.

708170cookie-check'Babam Aziz Nesin'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.