Balonla 80 Günde Devr-i Âlem gibi

Bugünlerde Kanada ve ABD üzerinde sanki bir hayalet dolaşıyor: Bir BALON bu!

1848’de yayınlanan dünya siyasal literatürünün en önemli eserlerinden biri olan, Marx-Engels’in kaleminden çıkma Komünist Manifesto’nun girişine benzedi ama bizimkisi sadece bir alegori…

Gerçi balonu Amerika-Kanada üzerine gönderen, göndermedim diye sonra kıvıran Komünist Çin’dir.Onların komünizmi bizim bildiğimizden tamamen ayrı, başka bir şey, ki bu da ayrı mevzudur.

Çin’den havalanıp Pasifik Okyanusu ferah ferah geçmiş olan kocaman balon, üzerinde taşıdığı techizatla caka sata sata, kolayca ABD’nin kuzey eyaleti Alaska üzerinde tenezzüh gezisine çıkmış gibi dolaştı; geçen hafta sonunda herkes gördü…

Sonra Kanada üzerinde belirdi, boylu boyunca Kayalık Dağları-Rocky Mountain’i bir güzel gördü, gezdi dolaştı.

Ardı sıra, Kanada’dan sıkılmış olmalı ki, ABD sınırlarından içeri girip oralarda sürtmeye başladı. Hâlen oralarda bir yerlerdedir… Amerikan Hava Kuvvetleri takiptedir; ama bir şey yapmıyor.

Amerikan Genel Kurmayı Pentagon balonun bir casusluk girişimi olduğunu söyledi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni şiddetle kınadı. Amerikan Dışişleri Bakanı Tony Blinken verdi veriştirdi muhatabına, Çin’den bir alt düzey hariciye memuresi kameralar karşısına çıkıp, ¨Bu balon bir meteorloji balonudur, hava durumunu ölçüyor, bakalım oraları soğuk mu sıcak mı diye bakınıyor, maalesef rotadan çıktı, çağırıyoruz geri gelmiyor! Biz n’apalım?¨ gibisinden şeyler söyledi.

Kanada Başbakan Yardımcısı Christia Freeland da hava sahasında dolaşmış kocaman balondan geç haberdar olmuş gibi, biraz da mecburiyetten, basın toplantısı yapıp ¨Gereken tedbirleri alacağız!¨ dedi; bu yuvarlak laf ile ne söyledi, bilinemedi.  Bu arada Çin’e verdi veriştirdi, tabii…

Amerika veya Kanada, savaş uçaklarından birisini gönderip bu balonu niye aşağıya ¨mecburi inişe¨ zorlamadıkları, yani düşürmedikleri de sorulamayan bir soru gibi ortada kaldı. Öyle ya Pentagon-ABD Genel Kurmayı için bu zor bir şey miydi yahut Kanada Hava Kuvvetleri bir jeti havalandırsa, ânında bitecek şeydi. Niye yapılmadı, bu da anlaşılamadı!

Çin-ABD-Kanada arasındaki ilişkilere meraklı siyasal gözlemcilere göre Amerikan ve Kanada tarafı Çin’i köşeye sıkıştırmak için bilhassa balonu delik deşik etmedi; aptal düşmanı yaptığı hatayla başbaşa bırakmak isteniyor denildi.

Bugün uzaydaki uydulardan, hatta gerekirse daha hızlı hareket kabiliyeti olan insansız hava araçlarıyla her türden casusluketmek çocuk oyuncağıdır; dev elektronik şebekeye sahip Çin’in bu basit teknolojiye niye müracaat ettiği sorusu havada kalıyor.

Balon hâlen Amerika Kıtası üzerinde dolaşıyor; buraları çok sevdi galiba, gidesi yok!

Belki siz bu yazıyı okurken bir yerinde fısss diye hava kaçırır veya kaçırtırlar da aşağıya küttedenek, pattadanak düşer; bakalım ne olacak!

Tam bunlar olurken CBC kısaltmasıyla malum Kanada Yayıncılık Şirketi-Canada Broadcastin Company’nin TV dizisi olarak yayına soktuğu, 1872’de Fransa’da yayınlananJules Verne’nin ¨80 Günde Balonla Devr-i Âlem¨ başlıklı klasik eserinden uyarlanmış gösteri milyonları hem Kanada’da hem ABD’de ekran başına topluyor.

İngiliz snob centilmeni Phileas Fogg’un bir iddia üzerine dünyayı doğuya gide gide batısından geri gelebileceğini kanıtlamak üzere yola çıktığı seyahatte, uşağı Passepartout’la birlikte maceradan maceraya atıldıklarını okuruz; kaç kez filme alındı, seyrederiz.

Ama bu defa başka… CBC ustaca bir dizi hazırlamış; Indiana Jones tadında bir film dizisi olmuş.

Üstelik romanın kahramanlarından Hintli kadın Aouda’yla bu seyahatte tanışmaları, onun da bu ikiliye dahil olup üçlü serüvene azıcık erotizm, biraz aşk, bir hayli güzellik katmasıyla her şey yerli yerinde hazırlanmış; seyre değer…

Balonun 1783 yılında, büyük Fransız İhtilalinden 16 yıl evvel Montgolfier Kardeşler tarafından icat edilip Kral XVI.Louis’ye takdim edildiğini, Versailles Sarayı bahçesinde havalanan balona tuhaf tuhaf bakan ebleh kralın ¨Bu ne işe yarar ki!¨ dediğini de hatırlayalım.

Sepetinde bir horoz, bir koyun ve bir de ördek bulunan balon yerden havalanıp 300 metre kadar yükselmişti, onu bütün Paris halkı gördü ve böylece aristokratik bir gösteri, velev ki bilimsel bir çabaya ait olsa bile, halka mal oldu; yani kamusallaştı.

O zamandan beri balon tuhaf bir şey olarak havalarda dolaşıyor.

Çin bir balon sallamış havaya, çok mu!

 

2666100cookie-checkBalonla 80 Günde Devr-i Âlem gibi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.