Başpiskopos kuyuya taş attı…

Bir süre önce İngiltere’de Müslümanlar arasındaki finanstan evliliğe kadar her türlü sorunun çözümünde yardımcı olduğu belirtilen şeriat mahkemelerinin, ülkede resmen tanınarak adalet sistemine yardımcı olunması istenmişti. Ülkede Müslüman toplum arasındaki bu tür sorunları çözen şeriat mahkemelerinin de 25 yıldır faaliyet sürdüğü öne sürülmüştü… 


Başpiskopos Williams, önerisine gerekçe olarak, İngiltere’de yaşayan bazı Müslümanların kendilerini İngiliz hukuk sistemiyle bağlı görmemesini gösterdi.


Başpiskopos’un önerisine tepkileri derleyen The Financial Times, sözcüsüne atfen Başbakan Gordon Brown’ın İngiltere’de, ”İngiliz değerleri temelinde İngiliz yasalarının uygulanması”nı savunduğunu aktardı.


Aynı haberde görüşlerine yer verilen Ulusal Laiklik Topluluğu da, ”İngiltere’de müslümanlar için ayrı okullar, ayrı izci grupları ve hatta ayrı tuvaletler bile kuruldu, şimdi başpiskopos ayrı bir hukuk sistemleri olsun diyor. Bu bir çılgınlık” yorumunu yaptı.


“VAHİM BİR HATA”


The Times gazetesi de, başyazısında Başpiskopos’un ”vahim bir hata” yaptığı görüşünü şöyle savundu:


”Açıklama hayret verici. Bazı kültürel ve dini yapılarda farklı kuralların varlığı; bir grup vatandaşı parlamentonun oluşturduğu yasalardan muaf tutmayı haklı çıkarmaz.


Herkes için tek bir yasa olması demokrasinin temel şartıdır. Farklı inançlara mensup insanlar, Yahudiler, Hindular ve Sihler, İngiltere’de kendileri için farklı bir hukuk düzeni istemeden İngiltere’de yerleştiler.


Müslüman toplumunun bir kesimine uyacak kültürel bir değişime gitmek yerine, müslümanların varolan hoşgörü toplumuna uyumunu başarılı kılmak için yardımcı olmayı istemek daha yararlı olacaktır.


İngiltere’de bütün yurttaşlar eşittir. Bu dengeyi bozacak hiçbir şey kabul edilemez.”


BECERİKSİZ SİYASİ BİR MÜDAHALE


The Daily Telegraph da, başyazısında Başpiskopos’un açıklamalarını beceriksiz siyasi bir müdahale olarak değerlendirdi.


Gazetenin yorumu şöyle:


”Radikal müslüman gruplar bunu İngiltere sisteminin köktendincilere boyun eğmesi olarak görecektir. Bu da, Başpiskopos Williams’ın önerisinin geri planında varolduğunu söylediği sosyal uyuma katkısı olacağını düşünmek zor.


Halihazırdaki gayrıresmi şeriat konseylerinin şimdiki hali, statülerinin mahkeme düzeyine çıkarılmasına daha tercih edilir. Böylesine kışkırtmaya müsait konularda en iyisi başpiskoposun ağzını açmaması olur.”


İLGİLİ HABER: ‘Britanya şeriat kararlarını tanısın’

809780cookie-checkBaşpiskopos kuyuya taş attı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.